Eurogroep: Portugal uit steunprogramma

08/05
2014
Op maandag 5 mei hebben de ministers van Financiën van de 18 eurolanden in Brussel bij de vergadering van de Eurogroep onder meer gesproken over het steunprogramma aan Portugal dat half mei afloopt. Zij verwelkomen het Portugese besluit om het programma zonder verdere steun te verlaten.

De Portugese regering heeft aangegeven dat Portugal weer op eigen benen kan staan en dat het programma dus geen vervolg behoeft. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gaf in zijn persconferentie aan dat de Eurogroep achter dit besluit van de Portugese regering staat. De Eurogroep concludeerde dat de Portugese economie door het programma een goede uitgangspositie heeft om terug te keren naar duurzame groei van de economie en het scheppen van werkgelegenheid. De Portugese economie laat herstel zien. En structurele hervormingen hebben de Portugese economie flexibeler en concurrerender gemaakt. Daarnaast is het vertrouwen van investeerders teruggekeerd. De Eurogroep spoort Portugal aan om door te gaan met hervormingen die gericht zijn op verdere versterking van het herstel van de economie.

In april 2011 werd duidelijk dat Portugal zichzelf niet kon financieren op de kapitaalmarkten. De rente op de kapitaalmarkt was voor Portugal te hoog om te betalen. Portugal was na Ierland het tweede land dat gebruik maakt van de Europese noodfondsen.

Datum: donderdag 8 mei 2014, 12:09
Bron: Ministerie van Financien
Categorie: Economie
Tags: BelgiŽ, Brussel, Ierland, Portugal

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry