Waardering voor videorechtspraak

07/05
2014
Heerlen ,

De eerste ervaringen met videorechtspraak voor rolzittingen van de kantonrechter zijn goed.

Dit zegt president van de rechtbank Limburg Peter Pulles naar aanleiding van de introductie van wekelijkse videorechtspraak tussen de zittingszaal in Maastricht en burgers in het gemeentehuis van Heerlen. De rechtbank Limburg presenteert de pilot met videorechtspraak vandaag (7 mei) aan de media, in aanwezigheid van burgemeester Depla van Heerlen en minister van Veiligheid en Justitie Opstelten.

Positief

Alle deelnemers aan de videozittingen van de kantonrechter waren na afloop positief. “Het draagt bij aan een goede en toegankelijke rechtspraak”, zegt rechtbankpresident Pulles. De rechtbank Limburg overweegt de videopilot uit te breiden met schuldsanerings- en bewindszaken en op termijn met bestuursrechtelijke zaken.

Geboren

Door de schaalvergroting in de Rechtspraak (het aantal arrondissementen is teruggebracht van 19 naar 11), is vorig jaar een aantal zittingsplaatsen gesloten, waaronder de kantongerechten in Heerlen en Sittard. Om de rechtspraak toch dicht bij de burger te houden, werd bij rechtbankpresident Pulles het idee van videorechtspraak vanuit gemeentehuizen geboren. In het Heerlense gemeentehuis aan de Geleenstraat is nu een aparte ruimte ingericht, waar elke woensdagmiddag een videoverbinding wordt gemaakt met de kantonrechter in Maastricht. Sinds de start van de pilot op 19 maart, zijn ongeveer dertig burgers naar de videozitting in Heerlen gekomen. Volgende maand wordt de videorechtspraak geëvalueerd.

De ruimte in het Heerlense stadhuis die ingericht is voor videorechtspraak.

Succes

Het is volgens rechtbankpresident Pulles te vroeg om videorechtspraak in Limburg nu reeds een succes te noemen. “De techniek werkt en de communicatie tussen gedaagde en rechter verloopt goed, maar het moet wél voorzien in een maatschappelijke behoefte. Als mensen toch naar Maastricht gaan of gewoon niet komen opdagen, dan gaan we er niet mee door. Het kost de rechtbank geld en inspanning. Die leveren we graag, want we willen de rechtspraak effectief houden voor mensen met een kleine beurs, maar kosten en baten moeten elkaar wel in evenwicht houden”, aldus Pulles. Veel meer burgemeesters in Limburg zijn geïnteresseerd in videorechtspraak, aldus de rechtbankpresident. Als meer gemeenten zich aansluiten bij de videorechtspraak, dan wordt het volgens hem onvermijdelijk dat zij meebetalen aan het videorechtspraakproject.

Crisis

De door de crisis getroffen Limburgse regio Parkstad heeft behoefte aan nabije rechtspraak, verklaart burgemeester Paul Depla van Heerlen zijn enthousiasme om de videorechtspraak vanuit het gemeentehuis te faciliteren en te ondersteunen. De Heerlense burgemeester: “Je hebt het bij civiele kantonrolzittingen over mensen die het niet breed hebben en betalingsproblemen hebben. De reis naar de rechtbank in Maastricht is een financiële belemmering, waardoor mensen zeggen: ‘Laat dan maar lopen’. Met het beschikbaar stellen van ruimte wil de gemeente ertoe bijdragen dat de drempel tot de rechtspraak zo laag mogelijk is.” Burgemeester Depla zegt er ook alles aan te willen doen om ‘de rechtbank te betrekken bij ontwikkelingen in de stad’.

Emmen

Later dit jaar zal ook vanuit het gemeentehuis in Emmen videorechtspraak mogelijk worden gemaakt met de zittingszaal in Assen van de rechtbank Noord-Nederland voor zittingen met weinig tot geen risico’s en een relatief korte behandelingstijd. Op 1 april sloot de kantonlocatie Emmen haar deuren.

Datum: woensdag 7 mei 2014, 09:15
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Assen, Drenthe, Emmen, Heerlen, Limburg, Maastricht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry