Kun je privéberichten opeisen bij een forum via de Wet bescherming persoonsgegevens?

30/04
2014
Een lezer vroeg me:

Recent ben ik verbannen van een forum. Hierdoor ben ik de toegang verloren tot al mijn privécommunicatie op dat forum. Deze wil ik nu opeisen via de Wet bescherming persoonsgegevens, de berichten betreffen immers mijzelf. Maar het forum wil me die niet geven, ze zeggen dat de Wbp niet geldt. Hoe zit het nu?

Het opeisen van persoonsgegevens kan in principe. Immers, als iemand persoonsgegevens verwerkt, heeft de betrokken persoon een recht van inzage (art. 35 Wbp). Hij mag vragen om:

een volledig overzicht [van de gegevens] in begrijpelijke vorm, een omschrijving van het doel of de doeleinden van de verwerking, de categorieën van gegevens waarop de verwerking betrekking heeft en de ontvangers of categorieën van ontvangers, alsmede de beschikbare informatie over de herkomst van de gegevens.

Zaken als logs over iemand zijn persoonsgegevens, en de persoon heeft dus recht op een kopie van die logregels met zijn IP-adres of zijn gebruikersnaam. (Mits ze er nog zijn, er is géén logplicht of bewaarplicht voor forums.)

Bij privéberichten ligt dit wat lastiger. Ook die zijn als persoonsgegevens te zien, al is het maar omdat de persoon er als afzender of ontvanger aan gekoppeld is. Maar of die op te eisen zijn, betwijfel ik. Allereerst kun je je afvragen of de forumbeheerder wel de ‘verantwoordelijke’ is in de zin van de wet – hij koos er niet voor dat die gegevens in die berichten terecht kwamen, immers. Dat was de afzender van het bericht. Dus díe is volgens mij de persoon die je om inzage moet verzoeken.

En ten tweede bepaalt de Wbp dat wanneer “een derde naar verwachting bedenkingen zal hebben”, je eerst die derde (de wederpartij bij de communicatie dus) moet vragen om zijn ‘zienswijze’ over het inzageverzoek. Gezien het feit dat het om privéberichten gaat lijkt het me logisch dat die zienswijze is “eh, nee, privébericht”. Hoewel het briefgeheim formeel niet geldt voor e-mail of privéberichten, zit er wel een zwaarwegend privacybelang op zulke berichten. En dat blokkeert dan het recht van inzage. Hoewel daar natuurlijk tegenover staat dat het bericht al eens gestuurd was door/naar de betrokken persoon, dus hij wéét al wat erin staat.

Als de berichten ondertussen al weg zijn (omdat het account is opgeheven), dan houdt het natuurlijk allemaal op.

Het verbaast me trouwens hogelijk dat geen van de bekende forumsoftwarepakketten een exportoptie lijkt te hebben voor privéberichten. Mis ik iets of vindt men dat massaal overbodig?

Arnoud

Kent u onze boekenserie Deskundig en praktisch juridisch advies al? Webwinkels, hosting, software, security en meer!

Datum: woensdag 30 april 2014, 08:24
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry