Programma Bevrijdingsfestival Zeeland 2014 bekend

29/04
2014
VLISSINGEN (EZPress) - Het is bijna zover. Op 5 mei wordt in Vlissingen de vrijheid gevierd tijdens Bevrijdingsfestival Zeeland. Vrijheid geef je door. Met zeven verschillende podia, met discussieprogramma`s en het Plein van de Vrijheid. Optredens op het Hoofdpodium aan het Bellamypark worden afgewisseld met lokale bands op de Sena Talent Stage. Voor de danceliefhebbers is er het Liberty Dance podium en er is een speciaal Dans- en Doeplein met kleine optredens voor de jongste bezoekers. Ook wordt aandacht aan het thema vrijheid besteed in verschillende activiteiten, zoals de van Randwijklezing, op het Plein van de Vrijheid, met het Bevrijdingsvuur dat van Wageningen naar Vlissingen wordt gebracht, Circus Engelbregt en het 5 voor 5 moment.

Hoofdpodium

Bevrijdingsfestival Zeeland gaat 13.00 uur op het Hoofdpodium van start met een optreden van de Hobbyisten. Zij presenteren hun nieuwe CD. Verder optredens van: Tangarine, Giovanca, Nielson, Ambassadeur van de Vrijheid Gers Pardoel en afsluiter Postmen. Om 16.55 vindt het 5 voor 5 moment plaats en zijn alle Bevrijdingsfestivals met elkaar verbonden. 18.45 uur komt het Bevrijdingsvuur aan uit Wageningen. Estafettelopers hebben de fakkel 224 kilometer door de nacht uit Wageningen gedragen.

Van Randwijklezing

Om 11.30 uur vindt de Van Randwijklezing plaats in de St. Jacobskerk. De lezing is genoemd naar de schrijver-journalist en verzetsheld H.M. van Randwijk (1909 - 1966) en mag elk jaar rekenen op een overvolle St. Jacobskerk. Dit jaar wordt de lezing uitgesproken door dr. David Van Reybrouck (1971), wetenschapper, cultuurhistoricus, archeoloog en een van de toonaangevende auteurs van zijn generatie. Hij is o.a. bekend van zijn meeslepende boek `Congo - Een geschiedenis` uit 2010, en hij schreef `Missie`, `Pleidooi voor populisme` en `De plaag`. Hij is initiatiefnemer van de burgertop G1000. In 2013 verscheen zijn essay `Tegen verkiezingen`, een hartstochtelijk pleidooi voor loting van burgers om de democratie te vernieuwen.

Nog enkele gratis tickets verkrijgbaar bij Cultuurwerf, Oranjestraat 4, Vlissingen op do t/m zo 13.00 - 17.00 uur.

Sena Talent Stage

De Sena Talent Stage op het Bellamypark biedt ruimte aan talent dat op het punt van doorbreken staat. Optredens vanaf 14.00 uur: Jebroer, Birth of Joy, Steady New Sounds, Mondae en Hunting the Robot.

Liberty Dance Podium

14.00 uur start het danceprogramma bij het Dijktheater. Sparcoo, NiCKY, DJ LeRoy, Rogun, Oorgasme, Noisy, Reza, Kenneth G & MC Iceman, Vato Gonzalez & MC Tjen.

Plein van de Vrijheid

Vrijheid geef je door. Dat gebeurt bijvoorbeeld op het Plein van de Vrijheid waar partners van Bevrijdingsfestival Zeeland zich presenteren. Neem vijf minuten de tijd voor de vrijheid en ga bij ze langs. Je vindt hier onder andere: Stichting Vluchtelingenwerk Nederland, Walcheren Mozaïek, Indigo, Team alert/Witte was project, Anti Discriminatie Bureau Zeeland, Amnesty International, Water for Life, Freedomhouse-Art, Platform Zeeuwse PJO`s, GGD , COC en Slavernij Monument.

Amnesty International komt tijdens het festival op voor vrijheid van meningsuiting in Turkije. De Witte waashaas waarschuwt voor de gevolgen van drugsgebruik en je kunt er dansen voor de vrijheid bij Vrijheid Moves (wie weet jezelf terug op de grote schermen).

F* Freedom Tent

14.00 uur: De Grote Vrijheidsquiz

In deze quiz strijden meerdere groepen van vijf personen tegen elkaar om er uiteindelijk achter te komen wie het meest van vrijheid weet. Publiek welkom om aan te moedigen, mee te leven en alles te leren over vrijheid.

17.00 uur: Reflexionz of Freedom

De beste deelnemers van de Scholentour Rapbattle hebben in een workshop van BDM Entertainment gewerkt aan hun vrijheidsrap. Helemaal klaar voor een vette performance. Kom supporten en bepaal wie de winnaar wordt van de rapbattle.

20.00 uur: Finale Zeeuwse Belofte

De Zeeuwse Belofte is de belangrijkste wedstrijd voor jonge bands in Zeeland. De finale staat op het Bevrijdingsfestival Zeeland om de bands een podium te bieden voor het grote publiek. De winnende act vertegenwoordigt Zeeland tijdens de Sena PopNL Awards 2014. Finalisten: Clear Clamour, Nutz, The Venues en Monsun.

Bezet door Vrijheid van Circus Engelbregt

Alle keuzevrijheid die we hebben, lijkt mensen niet echt vrijer te maken. Want als je alles mag doen wat je wilt, en je bent dan nog niet gelukkig, wie kun je dan de schuld geven? Een zoektocht naar vrijheid in het doolhof van Circus Engelbregt voor jong en oud.

Zeilmarkt 13.00 - 20.00 uur

Installatie James Cauty

`The Aftermath Dislocation Principle` van James Cauty ziet eruit als een verwoest, verlaten, vernietigd en verbrand landschap. In de overblijfselen zijn 5.000 politiemannen achtergebleven. Iedereen is opgepakt en weggevoerd, waarschijnlijk niet zonder slag of stoot. De politie heeft niemand meer om in de gaten te houden, op te pakken of te controleren. De ultieme controlestaat?

James Cauty geeft je een rel als souvenir, als het toppunt van ramptoerisme. Een overweldigende installatie die aan het denken zet over vrijheid.

Fonteyne, Oude Markt 35 13.00 - 17.00 uur

Dans en Doe Plein

Vrijheid geef je ook door aan kinderen. Het Dans en Doe Plein (op het Arsenaalplein) biedt een uitgebreid programma speciaal voor de kleinste bezoekers waar gedanst, geknutseld, gesprongen, gespeeld en genoten kan worden. Er zijn meerdere workshops en clinics (o.a. hiphop, streetdance, basketbal) en Kinderopvang Walcheren is aanwezig met een CREA & Care tent. In het CREA-gedeelte kun je je eigen vrijheidsarmband maken of je laten schminken als een vrijheidsstrijder of als je held. In het CAREgedeelte zijn alle faciliteiten voor ouders met baby`s en peuters. De bibliotheek is aanwezig met een voorleestent.

De Draad van Theaterloods-B

Toneelspel voor een Zeeuwse moeder en een militair

In de Eerste Wereldoorlog plaatst Duitsland een elektrische barrière van 2000 Volt langs de grens van Zeeuws-Vlaanderen en België. Een moeder met kind overnacht bij familie in België. Als ze terug wil keren naar haar dorp in Zeeuws-Vlaanderen ontzegt een militair die wachtloopt bij de `elektrieken draad` haar de doortocht.

Wat heeft ze ervoor over om haar vrijheid weer te verkrijgen?

Vestzaktheater, 14.00 en 16.00 uur / Entree: Euro 6,50

Het Bevrijdingsfestival Zeeland wordt georganiseerd door de Cultuurwerf.

Het festival was altijd de start van de Maand van de Vrijheid (nu Four Freedoms door het jaar heen) met aandacht voor de vrijheid op verschillende locaties en bij verschillende gelegenheden in de provincie Zeeland. Alle 14 Bevrijdingsfestivals in Nederland samen zijn het grootste eendaagse culturele evenement in Nederland.

Voor meer informatie en het actuele programma verwijzen wij u graag naar de website: www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl

of www.facebook.com/bevrijdingsfestivalzeeland Twitter mee via #BFZLD of volg www.twitter.com/cultuurwerf.

//Einde bericht

Bron: De Cultuurwerf

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 29 april 2014, 11:30
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Congo, Duitsland, Gelderland, Turkije, Vlissingen, Wageningen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry