Rechtspraak onderzoekt kwaliteit van civiele vonnissen

24/04
2014
Den Haag ,

81 procent van de civiele vonnissen die in hoger beroep komen is ‘voldoende’ tot ‘goed’. Dit blijkt uit een onderzoek (pdf, 693 kB)naar de werkwijze bij de totstandkoming van 632 civiele vonnissen. Met name in de uitleg van het vonnis en het motiveren van de beslissing, scoren de civiele rechters bovengemiddeld goed. De uitkomsten van dit onderzoek geven een eerste inzicht in de kwaliteit van civiele vonnissen.

Toetsen

De Rechtspraak vindt het belangrijk de kwaliteit van haar vonnissen te toetsen en openbaar te maken. Na een kleinschalig onderzoek in 2010, zijn nu in opdracht van de Raad voor de rechtspraak op grote schaal vonnissen getoetst op de werkwijze van de rechter. Zo is gekeken of de belangrijkste geschilpunten van de zaak in het vonnis aan bod komen, maar ook hoe een rechter zijn beslissing uitlegt en motiveert. Het gaat in het onderzoek om civiele vonnissen, waarbij het draait om conflicten tussen burgers en bedrijven onderling.

 

Kritisch

Bij de beoordeling van de civiele vonnissen is de lat hoog gelegd. De raadsheren van de gerechtshoven keken met een kritische blik naar de gevolgde werkwijze van de rechters bij de rechtbanken. Het ging daarbij om vonnissen waartegen één van de partijen beroep heeft aangetekend. Van de ruim  600 getoetste vonnissen kreeg ongeveer een kwart het totaaloordeel ‘goed’, ruim de helft is als 'voldoende' beoordeeld. Daarmee is 81 procent van alle onderzochte vonnissen positief beoordeeld. Daarnaast werd 16 procent als 'onvoldoende' en 3 procent als 'slecht' bestempeld. Bij de uitkomsten van het onderzoek kan een kanttekening geplaatst worden. Slechts in 5 à 6 procent van de civiele vonnissen hoger beroep wordt aangetekend. Omdat ontevredenheid over het vonnis een reden voor hoger beroep kan zijn, is het niet ondenkbaar dat dit type vonnissen gemiddeld gezien in mindere mate aan de eisen voldoet.

Vorm

Wanneer de werkwijze bij een vonnis als onvoldoende beoordeeld is, wil dat nog niet zeggen dat de uitspraak van de rechter in die zaak onjuist is. Het kan zijn dat het vonnis weliswaar niet aan alle vormeisen voldoet, maar dat de inhoudelijke uitspraak van de rechter in die zaak wel degelijk correct is. Net zoals een arts bij een patiënt de juiste diagnose kan stellen, terwijl hij misschien niet alle voorgeschreven protocollen heeft gevolgd.

Lessen

Het civiele recht van Nederland scoort wereldwijd een tweede plaats in de gerenommeerde Rule of Law Index. Tegelijk wil de Rechtspraak actief lessen trekken uit de resultaten van het huidige onderzoek. Uit de geconstateerde tekortkomingen in de kritisch beoordeelde vonnissen zullen lessen worden getrokken. Dit gebeurt met name op het niveau van de afzonderlijke rechtbanken, maar ook op landelijk niveau. Dit wordt gecombineerd met de nieuwe visitatie van de Rechtspraak op alle fronten, die op moment wordt uitgevoerd. In voorgaande visitaties ontbrak een feitelijk inzicht in de kwaliteit van rechterlijk vonnissen. Het huidige onderzoek is daar een aanvulling op.

Datum: donderdag 24 april 2014, 14:05
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry