RTL mag aflevering ‘RTL Ontvoerd’ uitzenden

17/04
2014
Lelystad ,

De voorzieningenrechter in Lelystad heeft donderdag bepaald dat RTL de aflevering van RTL Ontvoerd over een 7-jarige jongen aankomende zondag mag uitzenden. In de aflevering wordt de jongen die bij zijn grootouders in Suriname woonde, door de programmamakers naar vader in Nederland gebracht.

De grootouders spanden een kort geding aan om een verbod op de uitzending af te dwingen. De grootouders wilden dit verbod omdat de uitzending inbreuk zou maken op hun persoonlijke levenssfeer. De grootouders menen dat zij onterecht in verband worden gebracht met een strafbaar feit, namelijk kinderontvoering.

Geen sprake van ontvoering

Donderdag heeft de advocaat van RTL ter zitting over de inhoud van de uitzending verklaard. De advocaat heeft toegelicht dat in de aflevering duidelijk wordt gemaakt dat er geen sprake is van ontvoering van de jongen door zijn grootouders. De jongen zat al geruime tijd bij zijn familie in Suriname. Verder heeft RTL toegezegd dat grootmoeder geheel niet in de uitzending voorkomt en dat van grootvader slechts uit de verte beeldopnamen zijn gemaakt. Hij zal niet herkenbaar in de uitzending voorkomen en zijn naam zal niet worden genoemd.

Vrijheid van meningsuiting

De rechter kan een uitzending verbieden als het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer zwaarder weegt dan het recht van vrijheid van meningsuiting/persvrijheid. RTL heeft aangegeven dat de grootouders niet in verband worden gebracht met ontvoering. Daarnaast zal RTL de grootouders onherkenbaar in beeld brengen en hun namen niet noemen. De rechter heeft daarom het recht van vrijheid van meningsuiting/persvrijheid in dit kort geding zwaarder laten wegen.

De schriftelijke motivering van de uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Datum: donderdag 17 april 2014, 16:30
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Flevoland, Lelystad, Suriname

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry