Planeet die in korte tijd van oriëntatie verandert, kan toch heel leefbaar zijn

16/04
2014
Planeten die de ene kant op leunen en vervolgens de richting van hun rotatie-as veranderen en dus de andere kant op leunen. Het leken slechte kandidaten voor leven. Maar nieuw onderzoek veegt die theorie nu van tafel. Op planeten die in relatief korte tijd van oriëntatie veranderen, is leven wel mogelijk. Sterker nog: hun gewiebel maakt ze wellicht leefbaar.

De aarde en de andere planeten in ons zonnestelsel liggen allemaal vrijwel in hetzelfde omloopvlak. Maar dat is niet in elk zonnestelsel zo (zie ook de afbeelding boven dit artikel). Wanneer het omloopvlak van planeten sterk verschilt, betekent dat dat de planeten van onderen en van boven aan elkaar kunnen trekken en de richting van de pool van planeten verandert. Het betekent dat de axiale variatie van deze planeten fluctueert. In relatief korte tijd – enkele tientallen duizenden jaren – kan hun as van richting veranderen.

Wiebelende

Vaak worden dergelijke `wiebelende’ planeten afgeschreven wanneer onderzoekers op zoek gaan naar planeten die wellicht leven bevatten. Maar nieuw onderzoek suggereert dat we dat wellicht te snel hebben gedaan. Met computersimulaties gingen de onderzoekers na hoe een aardachtige planeet eruit zou zien als deze ook buren met een heel ander omloopvlak zou hebben. De resultaten zijn verrassend. “We ontdekten dat de helling van een planeet niet stabiel hoeft te zijn, wil de planeet leefbaar zijn,” vertelt onderzoeker Rory Barnes. De rotatie-as van de aarde staat momenteel een klein beetje schuin: ongeveer 23,5 graden. Maar die helling kan in theorie zonder al te grote problemen tien graden groter worden. Het klimaat zou veranderen, maar leven is nog steeds mogelijk, zo schrijven de onderzoekers in het blad Astrobiology.

Datum: woensdag 16 april 2014, 08:44
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap
Tags: Buren, Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry