Onbekende factor camoufleert mogelijk de schade die klimaatverandering in dierenrijk aanricht

15/04
2014
Klimaatverandering heeft een veel grotere invloed op diersoorten dan wetenschappers vermoeden. Dat suggereert een nieuw onderzoek. Een groot deel van de schade die klimaatverandering in het dierenrijk aanricht zou tot op heden verborgen zijn gebleven.

Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Michigan nadat ze tachtig soorten motten in het Finse deel van Lapland bestudeerden. Ze ontdekten dat negentig procent van de soorten tussen 1978 en 2009 stabiel was of zelfs in aantal toenam. Ondertussen steeg de temperatuur in het leefgebied van de motten en viel er `s winters meer neerslag. “Je ziet dat het warmer wordt, je ziet dat het natter wordt en je ziet dat de populaties motten hetzelfde blijven of zelfs groeien,” legt onderzoeker Mark Hunter uit. “Dus denk je: `Geweldig, de motten houden van dit warmere, nattere klimaat’. Maar zo zit het niet.”

Statistische technieken

Hunter gebruikte statistische technieken om de kluwen van factoren die invloed hebben op de grootte van de populatie motten uit elkaar te halen. Hij stelde vervolgens van elke factor vast welke invloed deze op de motten had. Meer neerslag en hogere temperaturen bleken de groei van de populatie te beperken. “Elke keer als het bijzonder warm of bijzonder nat was, had dat een negatieve invloed op de snelheid waarmee de populatie groeide. Toch zijn de meeste populaties motten stabiel of zelfs aan het groeien. Dus de enige mogelijkheid is dat een andere factor dan klimaatverandering – een factor die wij niet gemeten hebben – de motten beschermt tegen een substantiĆ«le terugloop van het aantal motten en de negatieve effecten van klimaatverandering maskeert.”

Datum: dinsdag 15 april 2014, 13:15
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry