Elke rechtbank vertrouwenspersoon integriteit

10/04
2014
Den Haag ,

De Rechtspraak gaat het thema integriteit meer zichtbaar inbedden in de organisatie. Elk gerecht krijgt een eigen vertrouwenspersoon integriteit en een integriteitscommissie. “Het is belangrijk dat medewerkers weten bij wie ze kunnen aankloppen”, aldus Reinier van Zutphen, president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven en voorzitter van de werkgroep integriteit bij de Rechtspraak.

Zichtbaar

Integriteit is altijd een fundamenteel onderdeel van de Rechtspraak geweest. Alleen was de organisatie er niet zichtbaar op ingericht. Dat gaat nu veranderen. Op diverse niveaus wijzen alle gerechten professionals aan die zich actief bezig gaan houden met het bespreekbaar maken en behandelen van kwesties op het gebied van integriteit. Zo krijgt in alle gerechtsbesturen voortaan één specifieke bestuurder - vaak de president - het thema integriteit in zijn portefeuille.

Vertrouwenspersoon

Daarnaast stelt elk gerecht een vertrouwenspersoon integriteit aan, waar medewerkers makkelijk terecht kunnen met concrete vragen en kwesties. Ook komt er in elk gerecht een integriteitscommissie. Deze commissies houden het gesprek over integriteit gaande, bijvoorbeeld via workshops voor medewerkers.

 

Aankloppen

“Het is belangrijk dat medewerkers zich vrij voelen om kwesties rond integriteit aan de orde te stellen”, vertelt Reinier van Zutphen, voorzitter van de werkgroep integriteitsmaatregelen Rechtspraak en president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. “Stel een griffier heeft twijfels bij het gedrag van een rechter, of andersom een rechter bij een griffier, dan moeten ze weten bij wie ze kunnen aankloppen. Zonder dat het voor henzelf nadelige gevolgen heeft.”

Nevenfuncties

Een actueel voorbeeld rond integriteit is de onvolledige registratie van nevenfuncties door rechters. De media hebben bericht over sommige rechters en raadsheren die nevenfuncties niet openbaar hadden gemaakt. “Dat hoort wel te gebeuren”, stelt Van Zutphen. “Het moet controleerbaar zijn of rechters financiële belangen of maatschappelijk relevante nevenfuncties hebben.” Het naleven van deze regel is een eigen verantwoordelijkheid van rechters, maar ook voor het gerechtsbestuur.

Training

De nieuwe vertrouwenspersonen worden uitgebreid getraind voor hun taak. Ze leren gesprekken voeren met medewerkers die een kwestie aankaarten en moeten weten waar in de organisatie ze specifieke zaken kunnen neerleggen. Bestuurders met integriteit in hun portefeuille, dienen aan te tonen wat ze er concreet mee doen.

Waaier

Integriteit is een breed issue, aldus Van Zutphen. “Het gaat over vertrouwelijke stukken die je niet in trein moet laten liggen, tot het inkopen van milieuvriendelijk papier. Juist bij zo’n brede waaier aan toepassingen is het goed om de organisatie daar zichtbaar op in te richten. Dat gaan we nu doen.” De nieuwe opzet gaat ook gelden voor opleidingsinstituut SSR en andere landelijke diensten van de Rechtspraak.

Datum: donderdag 10 april 2014, 13:55
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Gelderland, Zutphen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry