OM eist in hoger beroep 7 jaar cel en TBS voor moord vrouw en verzet bij aanhouding

08/04
2014
De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 7 jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 38-jarige man die ervan verdacht wordt een vrouw om het leven te hebben gebracht op 10 augustus 2012. Hij zou de vrouw hebben gestoken met een mes en daarna hebben gewurgd. Hij wordt er tevens van verdacht dat hij in december 2011 een agent heeft beledigd en zich verzette bij zijn aanhouding, waarbij de agent een gebroken kuitbeen en een afgescheurde schouderspier opliep. Beide feiten speelden zich af in Haaksbergen.

Op 10 augustus 2012 hoorden verschillende getuigen geschreeuw en gegil op straat. Er bleek een worsteling plaats te vinden tussen de verdachte en het latere slachtoffer. De man stak de vrouw met een mes en wurgde haar. De gealarmeerde politie kon de vrouw niet meer redden. Het Openbaar Ministerie (OM) neemt het de verdachte zeer kwalijk dat door zijn toedoen de vrouw op een gruwelijke en mensonterende manier om het leven is gekomen waarvan vele buurtbewoners ongewild getuige werden. Wat de aanleiding voor de worsteling was, is niet duidelijk geworden.

In de visie van het OM is er sprake van moord, dus van voorbedachte rade. 'Met name het feit dat verdachte -nadat hij het slachtoffer had achtervolgd- op haar is gaan zitten en haar in de wurggreep heeft gehouden, op enig moment van de vrouw is afgetrokken en daarna het slachtoffer meerdere keren heeft geschopt tegen het hoofd en vervolgens weer is teruggekeerd om niet meer los te laten, is doorslaggevend. Daaruit blijkt dat de verdachte de gelegenheid heeft gehad om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad en zich daarvan rekenschap heeft gegeven. Er is een zichtbare reeks van gebeurtenissen en een aaneenschakeling van keuzemomenten', aldus de advocaat-generaal tijdens het requisitoir.

De verdachte is onderzocht door het Pieter Baan Centrum (PBC) en hierbij kwam naar voren dat de man zeer waarschijnlijk psychotisch was ten tijde van het plegen van de feiten. De onderzoekers hebben geconcludeerd dat de verdachte tenminste sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Dat geldt zowel voor de moord als voor de belediging en de wederspannigheid. Het OM deelt de conclusies van het PBC. 'Dat houdt in dat TBS met dwangverpleging aan de orde moet zijn voor de moord en de wederspannigheid nu aan de voorwaarden daarvoor is voldaan. Die weg is geboden gelet op de ernst van de stoornis, het gebrekkige ziektebesef met daardoor het hoge recidiverisico en de noodzaak tot langdurige behandeling. Daarnaast dient een gevangenisstraf opgelegd te worden waarin vergelding tot uitdrukking moet komen, het verdriet om de zinloze dood van een geliefd mens en de mate waarin de samenleving is geschokt', aldus de advocaat-generaal.

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot 7 jaar cel en TBS met dwangverpleging, bij een eis van de officier van justitie van 4 jaar cel en TBS met dwangverpleging. De verdachte was het niet eens met de uitspraak en stelde hiertegen hoger beroep in.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Datum: dinsdag 8 april 2014, 15:35
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Gelderland, Haaksbergen, Overijssel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry