Microbe vermoordt bijna alle leven

03/04
2014
Bijna was het gedaan met al het leven op aarde. Niet een meteoriet, geen vulkaan, maar een minuscule microbe zou verantwoordelijk zijn geweest voor de massale sterfte 252 miljoen jaar geleden.

Negentig procent van al het leven stierf uit door een microscopisch kleine levensvorm, stellen onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology in Boston. Deze zogeheten methanosarcina produceert methaan en dat maakte het leven op aarde bijna onmogelijk.

Door vele vulkaanuitbarstingen in de Perm-Trias-periode kwam er veel nikkel in de oceanen terecht. Samen met grote hoeveelheden koolstofdioxide zou dat de groei van de microbe enorm hebben gestimuleerd. Het vele methaan dat zij vervolgens produceerden, betekende bijna het einde van leven.

De onderzoekers van MIT denken nu de uitstoot van koolstofdioxide door vulkanen te hebben uitgesloten als veroorzaker. Daarvoor was de toename te groot en te gestaag.

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Datum: donderdag 3 april 2014, 11:13
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Boston, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry