Nederlandse Antillen komen uit Stille Oceaan

01/04
2014
De locatie van de Nederlandse Antillen. Bovenwindse eilanden: Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten; benedenwindse eilanden: Aruba, Curacao, Bonaire.

Het Caraïbisch gebied zoals we het nu kennen is het resultaat van een lange geschiedenis aan bewegende aardplaten. Zo’n 130 miljoen jaar geleden, tijdens de hoogtijdagen van de dinosauriërs, lag de Caraïbische aardplaat niet tussen de Amerikaanse continenten in, maar ten westen daarvan, vlak voor de kust van wat nu Colombia is.

130 miljoen jaar

In die 130 miljoen jaar is een hoop gebeurd, laat de Utrechtse masterstudente Lydian Boschman zien in het filmpje dat ze tijdens het schrijven van haar masterscriptie maakte. Het Afrikaanse continent schuift op naar het oosten en neemt Zuid-Amerika een stukje mee. De Caraïbische plaat vormde ongeveer 130 miljoen jaar geleden uit een stuk korst dat oorspronkelijk in de Stille Oceaan thuis hoorde, en schuift tussen Mexico en Zuid-Amerika door naar zijn huidige positie. Zuid-Amerika breekt los van Afrika en komt bijna weer op zijn oorspronkelijke plek te liggen.

Datum: dinsdag 1 april 2014, 13:56
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Aruba, Colombia, Mexico, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry