Hopen dat er niets met Vlaar gebeurt

01/04
2014
Na het wegvallen sleutelspeler Kevin Strootman doemt er in aanloop naar het WK een nieuw probleem op bij het Nederlands elftal voor bondscoach Louis van Gaal. Steeds meer van zijn beoogde centrale verdedigers laten de laatste weken zien mijlenver verwijderd te zijn van WK-vorm.

In de halve finale van de KNVB-beker tussen AZ en Ajax toonde Joël Veltman afgelopen donderdag aan dat hij nog veel moet leren. Ook in de topper tegen FC Twente oogde de Ajacied zondag allesbehalve solide. En als Van Gaal zaterdag Jeffrey Bruma en Karim Rekik heeft zien stuntelen tegen de 17-jarige FC Groningen-spits Richairo Zivkovic zou de bondscoach eigenlijk een dikke streep door de namen van de twee PSV’ers moeten zetten.

Wat het PSV-duo tegen Groningen liet zien was een parodie op verdedigen. Toch zal Van Gaal de drie genoemde verdedigers niet zomaar laten vallen, simpelweg omdat de spoeling zo dun is. Op dit moment is Ron Vlaar van Aston Villa de onbetwiste nummer één (rechts) centraal achterin bij Oranje. De oud-Feyenoorder begon de laatste zes interlands in de basis bij het Nederlands elftal en speelt in een topcompetitie, waar hij zich wekelijks knap staande houdt.

Maar wie er naast Vlaar moet spelen is al veel minder duidelijk. Van Gaal koos in de laatste tien interlands voor Feyenoorder Bruno Martins Indi, dan weer voor diens ploeggenoot Stefan de Vrij en een enkele keer voor Bruma. Zelfs Johnny Heitinga (Fulham) en Erik Pieters (Stoke City) mochten het van de bondscoach proberen naast zekerheidje Vlaar. Van Gaal kan alleen maar hopen dat er de komende maanden niets met Vlaar gebeurt, maar ook met een fitte Vlaar reist Oranje 5 juni met een allesbehalve zeker centraal centrum af naar Rio de Janeiro.

Omdat steeds meer Eredivisie-centrale verdedigers op het WK-lijstje van de bondscoach duidelijk laten zien nog niet aan een WK toe te zijn, ontkomt Van Gaal er eigenlijk niet aan om ook weer eens over de grens te gaan kijken. Zo zijn er bijvoorbeeld Virgil van Dijk bij Celtic en Douglas bij Dinamo Moskou. Dat duo zal het naast Vlaar heus niet zoveel minder doen dan de Eredivisie-jongens De Vrij, Bruma en Martins Indi. Het voordeel van Van Dijk en Douglas is hun postuur. Beiden zijn rond de 1,93 meter en dat kan komende zomer goed van pas komen tegen de topaanvallers op het WK.

Van Dijk is nooit in beeld geweest bij Van Gaal. Douglas wel. De bondscoach haalde de voormalig Twentespeler in december 2012 al een keer bij de selectie van Oranje. De Braziliaan met Nederlands paspoort trainde toen mee in aanloop naar de WK-kwalificatieduels met Andorra en Roemenië. Maar tot een debuut kwam het niet want de bondscoach koos voor het duo Heitinga/Vlaar in beide interlands.

Douglas was de eerste seizoenshelft vaste keus bij Dinamo Moskou, maar moest onlangs na een lichte blessure drie wedstrijden vanaf de bank toekijken. Dat was omdat zijn vervanger het goed deed. Zondag speelde Douglas tegen Tom Tomsk weer de volle negentig minuten voor de Russische nummer drie van dit moment.

Toch is de kans niet bijzonder groot dat Van Dijk en Douglas een uitnodiging krijgen begin mei, als Oranje voor het eerst weer bij elkaar komt. De bondscoach vindt beide spelers nou eenmaal niet in zijn systeem passen.

Datum: dinsdag 1 april 2014, 08:17
Bron: Metro Sport
Categorie: Entertainment
Tags: Andorra, Brazilië, Groningen, Moskou, Rio de Janeiro, Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry