Europees energiebeleid moet spoedproject worden

31/03
2014
DEN HAAG (EZPress) - Het kabinet moet in Brussel de noodzaak van een Europese energiepolitiek bepleiten. Dat zei VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Wat hem betreft moet het een `spoedproject` worden. Hij wijst in dit verband op de recente ontwikkelingen in Oost-Europa en de Europese afhankelijkheid van Russisch gas.

Gefragmenteerd

De huidige energievoorziening in Europa is `totaal gefragmenteerd`, aldus Wientjes. Er zijn geen verbindingen tussen de energiesystemen van lidstaten, waardoor het niet mogelijk is om sterktes en zwaktes van lidstaten te koppelen aan elkaar. Wientjes vindt dat Nederland, als sterk energieland, het voortouw moet nemen om tot een gezamenlijk energiebeleid te komen. Het eigen Energieakkoord kan als voorbeeld dienen.

Unie met Duitsland

n eerste instantie denkt hij aan een energie-unie met Duitsland. Het Duitse systeem van wind- en zonne-energie zou gekoppeld moeten worden aan de moderne gascentrales van Nederland. Die zouden ingezet kunnen worden als het in Duitsland niet waait of zonnig is.

Minder afhankelijk

Europa moet volgens de VNO-NCW-voorzitter zorgen dat het niet afhankelijk is van één land dat energie levert. Daarom moeten handelsafspraken worden gemaakt met onder meer de Verenigde Staten, Qatar en Algerije.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: maandag 31 maart 2014, 14:47
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Algerije, Belgi, Brussel, Duitsland, Qatar, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry