Komende drie weken op zitting in Arnhem

28/03
2014
Vanaf aanstaande maandag 31 maart 2014 staan  8 verdachten van witwassen, valsheid in geschrifte en het overtreden van de Opiumwet voor de rechter in Arnhem. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland verdenkt de 8 personen van o.a. witwassen, medeplichtigheid aan hennepteelt, het meewerken aan valse constructies om zwarte gelden te kunnen witwassen en het profiteren van witwasgelden. Het zou daarbij om miljoenen gaan. Bij een van de constructies ging het om de zogenaamde verkoop van een kunstwerk. Een schilderij van Cézanne zou op enig moment verkocht zijn voor een bedrag 2 miljoen euro. Het Openbaar Ministerie is van mening dat het niet om een echt schilderij van Cézanne ging, maar om een vervalsing.

Onderzoek
In september 2009 is een onderzoek gestart naar een tweetal bedrijven, een growshop en een groothandel in ‘artikelen bestemd voor de tuinbouw' in Wijchen, nadat bij de bedrijven dubieuze geldstromen en financieringsconstructies waren geconstateerd. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op verdenking van witwassen van geld dat in het verleden verdiend zou zijn met hennepgerelateerde delicten. Later in het onderzoek kwam daar de verdenking bij van medeplichtigheid aan (illegale) hennepteelt . De groothandel is inmiddels failliet verklaard.

In het onderzoek zijn in 2011 doorzoekingen gehouden op 25 locaties in binnen-en buitenland. Daarbij zijn diverse goederen in beslag genomen zoals dure auto's, huizen in Nederland en Spanje, bedrijfspanden, bedrijfsvoorraden, geld en sieraden.

Witwassen
Door het witwassen van met criminele activiteiten verdiend geld ontstaat er verwevenheid tussen de boven- en onderwereld. Daarmee vormt het een bedreiging van de rechtsorde. De aanpak van witwassen is een prioriteit van het Openbaar Ministerie.

De zittingen vinden in de komende drie weken plaats bij de rechtbank Gelderland, locatie Arnhem.

Datum: vrijdag 28 maart 2014, 13:55
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Gelderland, Huizen, Noord-Holland, Spanje, Wijchen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry