College van B&W stelt voor besluit stelselherziening erfpacht in te trekken

28/03
2014
Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de Amsterdamse gemeenteraad voor het op 3 juli 2013 genomen raadsbesluit over de uitgangspunten van de vernieuwing van het erfpachtstelsel in te trekken. Op deze manier krijgt het nieuwe bestuur ruimte haar voorstellen voor vernieuwing van het erfpachtstelsel zelf vorm te geven. De noodzaak voor vernieuwing blijft bestaan: het stelsel moet op een aantal punten ingrijpend verbeterd worden om de Amsterdamse huiseigenaren meer zekerheid en bescherming te bieden. Het voortzetten van de vernieuwing en de wijze waarop is echter aan de nieuwe gemeenteraad.

In de afgelopen maanden zijn de uitgangspunten voor de vernieuwing verder uitgewerkt. Dit heeft geleid tot verschillende varianten om de grondwaarde en daarmee canonformule vast te stellen. Ook is een externe commissie gevraagd te kijken naar de voorstellen. Vanwege de complexiteit en de vele belangen is het niet gelukt een voorkeursvariant nog voor de verkiezingen aan de gemeenteraad voor te leggen. Gezien haar demissionaire status, is het college nu niet in positie de stelselherziening nog verder uit te werken en een keuze te maken tussen varianten voor de berekening van de erfpachtcanon, de vergoeding voor het gebruik van de grond. Zonder deze uitwerking is het voor de Amsterdammers niet goed mogelijk om in het referendum een keuze te maken voor of tegen de stelselwijziging, omdat ‎niet duidelijk is wat de stelselherziening voor hen zou betekenen.

Het college stelt alle relevante documenten, waaronder de doorrekeningen van de verschillende varianten, beschikbaar. Ook het advies van de externe commissie, die een toets heeft uitgevoerd op de uitwerking van de voorstellen, is vrijgegeven. Hiermee kunnen aankomende college- en raadsleden een goede afweging maken in de verdere uitwerking van de stelselherziening.

Voorstellen vernieuwing stelsel
Met de vernieuwing moet het erfpachtstelsel duidelijker en beter voorspelbaar worden. Op dit moment is de erfpachtcanon meestal voor een lange tijd vastgelegd. Omdat de hoogte van de vergoeding voor het gebruik van de grond lang geleden is vastgesteld op basis van de toen geldende marktwaarde is de stijging vaak groot. Dit kan een erg onaangename verassing zijn voor woningeigenaren. Met de vernieuwing moet het erfpachtstelsel duidelijker en beter voorspelbaar worden. In de voorstellen wordt de erfpachtcanon vastgesteld op het moment van verkoop van de woning. Zo weet de huizenkoper precies wat hij koopt en waarvoor hij betaalt. Dit zorgt voor meer zekerheid voor erfpachters én hypotheekverstrekkers en bevordert de doorstroming op de woningmarkt.

Relatie met erfpachtreferendum
Op 3 juli 2013 heeft de gemeenteraad de uitgangspunten van de nieuwe Algemene Bepalingen voor het Amsterdamse erfpachtstelsel vastgesteld. Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA) heeft naar aanleiding hiervan een referendumverzoek ingediend. Op 19 december 2013 heeft de gemeenteraad vastgesteld dat het referendumverzoek voldoende ondersteund wordt en bepaald dat het referendum wordt gehouden op 22 mei 2014. Het eventueel terugtrekken van het raadsbesluit over de stelselvernieuwing heeft ook gevolgen voor het referendum. De Initiatief- en referendumcommissie heeft hierover advies uitgebracht. De commissie stelt in haar advies dat het ondenkbaar is een referendum te houden over een raadsbesluit dat niet meer bestaat. Het uiteindelijke besluit over intrekking van het raadsbesluit en van het referendum ligt bij de gemeenteraad. De gemeenteraad spreekt hierover tijdens haar vergadering van 2 april aanstaande.

Pb-072

Datum: vrijdag 28 maart 2014, 09:49
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry