Strafeisen voor woningovervallen

26/03
2014
Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft gevangenisstraffen van negen jaar geëist tegen drie mannen uit Gelderland. Ze worden verdacht van diefstal met geweld bij  een woningoverval in Nunspeet. Twee verdachten hoorden tevens een gevangenisstraf van vijf jaar tegen zich eisen voor een woningoverval in Doetinchem.

De eerste woningoverval vond plaats in de nacht van 5 op 6 juli  2013 in Nunspeet. De drie mannen - een 41-jarige man uit 's Heerenberg, een 28-jarige man uit Ulft en een 26- jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats - bellen die nacht aan bij een woning aan de Arthur Briëtstraat in Nunspeet.
De bewoner doet open, zijn vrouw ligt al in bed. Met veel geweld worden de man en vrouw  beroofd. Ze worden hard met het hoofd tegen de grond geslagen,  bedreigd met messen en met tape vastgebonden. De vrouw wordt onder bedreiging van een wapen op bed vastgehouden. De man krijgt een kussen in het gezicht gedrukt, waardoor hij denkt dat hij zal stikken. Uiteindelijk nemen de overvallers telefoons, een iPad, bankpassen, sieraden en de autosleutels mee. Het oudere echtpaar blijft volledig ontredderd achter. De vrouw houdt aan de mishandelingen een hersenschudding over.

De drie verdachten hebben allemaal een  uitgebreid strafblad. Twee van hen hebben geweigerd om mee te werken aan een psychologisch onderzoek. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kans op herhaling bij alle drie groot is. Het OM vindt een gevangenisstraf van negen jaar passend. Bij de strafeis is rekening gehouden met het feit dat de overval in de nachtelijke uren is gepleegd en er veel geweld is gebruikt.

De 41-jarige man uit 's Heerenberg en de 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats worden ook verdacht van diefstal met geweld bij een woningoverval aan de Sabastraat in Doetinchem op 7 juni 2013. Bij deze overval werd ook veel geweld gebruikt. De buit bedroeg hier 800 euro aan contanten.  De twee verdachten hoorden ten aanzien van deze overval in Doetinchem een gevangenisstraf van vijf jaar tegen zich eisen.  

Ook op 1 juni 2013 vond in Doetinchem een woningoverval plaats, waarvoor de 41-jarige en de 26-jarige man vandaag terecht stonden. Ten aanzien  van deze overval is vrijspraak gevraagd, wegens gebrek aan bewijs.

De rechtbank Gelderland, locatie Zutphen, doet over twee weken uitspraak.

Datum: woensdag 26 maart 2014, 16:38
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Doetinchem, Gelderland, Nunspeet, Zutphen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry