Mozilla: 'Keuzescherm IE bevoordeelt Apple'

16/10
2009
Mozilla heeft ferme kritiek geuit op het browserkeuzescherm waar Microsoft voor heeft gekozen om aan de Europese antitrustwetgeving te voldoen. Volgens Mozilla is het keuzescherm duidelijk in het voordeel van Apple's Safari.

Mozilla beweert dat het keuzescherm oneerlijk is: omdat Apple's Safari als eerste keuze in de lijst staat, zullen mensen eerder voor Safari kiezen dan voor Firefox. Het keuzescherm bevat vijf browsers: Microsofts Internet Explorer, Apple's Safari, Google's Chrome, Mozilla's Firefox en Opera Software's Opera. Microsoft wilde aanvankelijk de browsers sorteren op volgorde van marktaandeel, maar hiermee ging de Europese Commissie niet akkoord. Microsoft moet nu de browsers in alfabetische volgorde weergeven, iets waar Apple dus van profiteert. Firefox staat nu pas als vierde in het rijtje.

Volgens Jenny Boriss van Mozilla is dit een rampzalige sortering. Consumenten zijn geneigd te kiezen voor Internet Explorer (want ze kennen dit product al) of Safari (omdat het de eerste in de lijst is). Het bedrijf staaft dit met onderzoeken die aangeven dat Westerse gebruikers een pagina van linksboven naar rechtsonder lezen.

Mozilla trekt ook meteen van leer tegen Safari zelf. De browserontwikkelaar noemt Safari een goede browser voor Apple-computers, maar een matige browser voor het Windows-platform. Volgens Mozilla is Safari de browser die de computergebruiker het minst graag wil. Mozilla eist dat de browsers op marktaandeel gesorteerd worden, maar dat Internet Explorer als laatste genoemd wordt. Zo ziet een gebruiker waar de meeste andere gebruikers voor gekozen hebben. In dit voorstel is de volgorde als volgt: Firefox, Chrome, Opera, Safari, Internet Explorer. Een andere mogelijkheid is het willekeurig ordenen van de browsers, waardoor geen enkele browser een oneerlijk voordeel boven de anderen heeft.

Datum: vrijdag 16 oktober 2009, 00:00
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry