Frans Bromet maakt documentaire serie over grondrechten

25/03
2014
Den Haag ,

Filmer Frans Bromet werkt aan een serie korte documentaires over de betekenis van de Grondwet voor het alledaagse leven van Nederlanders. In opdracht van de Raad voor de rechtspraak brengt hij tien rechtszaken in beeld waarin grondrechten in het geding zijn geweest. Aanleiding voor de serie is het 200-jarig bestaan van de Nederlandse Grondwet.

Preview

Een preview van de serie ‘Mijn recht, jouw recht’ is nu al te zien via het eigen Youtube-kanaal van de Raad voor de rechtspraak. De eerste aflevering van de serie verschijnt daar op de verjaardag van de Grondwet, zaterdag 29 maart. Daarin staat de zaak van de Haagse weigerambtenaar Wim Pijl centraal, die op grond van zijn levensovertuiging weigerde homoseksuele partners te trouwen. De vrijheid van godsdienst en het discriminatieverbod, die allebei in de Grondwet zijn vastgelegd,  kwamen daarbij met elkaar in botsing.

Grondwet Festival

De serie beleeft zijn première op het Grondwet Festival op 29 maart in het gebouw van de Raad voor de rechtspraak, Kneuterdijk 1 in Den Haag. Iedereen is daar van 10 tot 17 uur welkom. Frans Bromet, die naam maakte met documentaire series als Buren, De Nalatenschap en De Verbouwing, zal om 12 uur de eerste korte Grondwetdocumentaire presenteren. Vervolgens verschijnt elke drie weken een nieuwe aflevering van de serie, tot september. Vaak staat daarin de spanning tussen verschillende grondrechten centraal, die aan de hand van concrete rechtszaken wordt belicht.

Belangrijkste wet

De première past binnen een veel breder programma rond de belangrijkste wet van Nederland. De Grondwet bevat basisregels die samen leven mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan grondrechten als de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vergadering en betoging en het verbod op discriminatie.

Datum: dinsdag 25 maart 2014, 17:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Buren, Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry