OM eist in hoger beroep 12 jaar cel voor fatale schietpartij in hotel aan A4

24/03
2014
De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep 12 jaar cel geëist tegen een man die ervan wordt verdacht zijn toenmalige partner met een wapen te hebben bedreigd op 19 februari 2011 in Assendelft en een dag erna te hebben geschoten in een hotel aan de A4 waarbij een jonge vrouw om het leven kwam.

De avond en nacht van 19 op 20 februari 2011 brengt verdachte met een aantal vrienden stappend door in Utrecht, Amsterdam en Zaandam. Als de drank op is, besluiten ze rond de klok van 08.00 uur in de ochtend naar het hotel te rijden omdat je daar 24 uur per dag uit een drankautomaat alcohol kunt kopen. Ze hebben allemaal inmiddels een behoorlijke hoeveelheid alcohol genuttigd. In het hotel komt een vriend van verdachte, bij toeval, het slachtoffer en een vriend tegen. De vriend van verdachte en de vriend van het slachtoffer hebben een langlopend conflict over geld. De ontmoeting draait uit op een vechtpartij. Die vechtpartij vindt plaats bij de draaideur van de hoofdingang van het hotel. Dat wordt gezien door verdachte die nog in de auto zit. Hij gaat er vervolgens op af. Met hetzelfde wapen dat verdachte een dag eerder ook al gebruikte bij de bedreiging van zijn toenmalige partner, schiet hij naar eigen zeggen een paar keer in de grond. Verdachte wil weg maar de draaideur is dicht. Hij schiet in de richting van het glas van de draaideur. Er komt een barst in het glas en hij schopt en slaat tegen het glas om het glas kapot te maken zodat hij naar buiten kan. Hij heeft niet gezien dat de jonge vrouw achter de draaideur stond en geraakt werd door de kogel uit zijn vuurwapen. Zij overleed aan haar verwondingen.

Het OM vindt dat verdachte zich heeft blootgesteld aan de aanmerkelijke kans dat iemand, in dit geval de vrouw, dodelijk zou worden getroffen. Dat verdachte het slachtoffer niet daadwerkelijk heeft gezien, doet daar niet aan af. Op het moment dat verdachte het laatste schot afvuurde wist hij dat anderen zich in de hal en in de nabijheid van de draaideur bevonden die als gevolg van zijn handelen zouden kunnen komen te overlijden.  Er is in de visie van het OM dan ook sprake van voorwaardelijk opzet en daarmee van doodslag.

Het OM vindt dat een lange gevangenisstraf recht doet aan de ernst van de feiten. `Verdachte heeft meerdere kogels afgevuurd waarbij een jonge vrouw dodelijk is geraakt. Door zo te handelen heeft verdachte er blijk van gegeven geen respect te hebben voor het leven van anderen. Het jonge leven van het slachtoffer is hierdoor op abrupte en wrede wijze beëindigd en haar naasten moeten zonder haar verder. Dat valt hen ondraaglijk zwaar. De opmaat naar de dood van het slachtoffer heeft de dag ervoor met de mishandeling en bedreiging van zijn toenmalige partner een aanvang genomen. Hij was net 19 dagen vrij. Verdachte gaat makkelijk over tot geweld, niet alleen met zijn handen maar ook met een vuurwapen. Het gedrag van verdachte is berekenend. Hij heeft zich niet gemeld bij de politie. Verdachte was zich ervan bewust dat de politie hem zou gaan zoeken. Met behulp van vrienden die hij kende uit het criminele circuit en de gevangenis heeft verdachte het pistool in stukken geslepen en gedumpt en is gevlucht naar Suriname. En dan niet rechtstreeks, maar via een route waarlangs hij moeilijk traceerbaar zou zijn: via Rotterdam en Antwerpen naar Frankrijk. Vervolgens naar Frans Guyana en van daaruit met de boot naar Suriname. Ook is de rechtsorde door het handelen van verdachte ernstig geschokt. De andere aanwezigen in het hotel zijn door het handelen van verdachte in gevaar gebracht en ongewild zijn zij met dit drama geconfronteerd. Zij zijn bang geweest en hebben nare beelden gezien. Een lange celstraf is passend en geboden`, aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 12 jaar cel na de eis van de officier van justitie van 18 jaar cel. De verdachte stelde hoger beroep in.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Datum: maandag 24 maart 2014, 15:44
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Frankrijk, Guyana, Noord-Holland, Rotterdam, Suriname, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry