‘Windgemeenten’ doen provincie concreet aanbod voor nieuwe windlocaties

18/03
2014
De gemeenten Velsen, Zaanstad, Haarlemmermeer, Diemen en Amsterdam hebben de provincie Noord-Holland gisteren per brief een nieuw aanbod gedaan voor de realisatie van windturbines. Het aanbod moet de komst van extra windlocaties versnellen en geeft de provincie een laatste kans hierin zelf een actieve rol te spelen. Het aanbod houdt in dat de ontwikkelrechten van een aantal concrete windmolenlocaties aan de provincie worden overgedragen. Die plannen zijn al ver gevorderd zodat de provincie tijd én flinke voorbereidingskosten uitspaart. Daarnaast kan de provincie zelf de keuze maken welke verouderde of overlastgevende molens worden gesaneerd. Voor de aanpak van windlocaties is de provincie op dit moment nog afhankelijk van marktpartijen.

Maarten van Poelgeest, wethouder Klimaat en Energie van de gemeente Amsterdam: ‘De wil van burgers, ondernemers en de betrokken gemeenten is er. Het is nu aan de provincie om tempo te maken.' John Nederstigt, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Haarlemmermeer: ‘Wind op land loont. Nu samen de schouders er onder zetten en onze inwoners en ondernemers duidelijkheid geven. Daarmee zetten we weer een stap in de goede richting van de broodnodige energie transitie.'

Urgentie

De noodzaak tempo te maken met het aanwijzen van de windturbinelocaties lijkt nu groter dan ooit. Het Rijk zal de regie overnemen, wanneer de provincie niet binnen drie maanden ruimte aanwijst voor nieuwe windmolens. De provincie heeft aangegeven niet binnen de termijn aan deze taakstelling te kunnen voldoen. Met het aanbod van de gemeenten Velsen, Diemen, Haarlemmermeer, Zaanstad en Amsterdam zou het gevraagde tempo van het Rijk wel gehaald kunnen worden.

Achtergrond

Eind vorig jaar deden de vijf gemeenten een aanbod aan de provincie om bij te dragen aan de taakstelling ‘wind op land'. De provincie Noord-Holland liet daarop weten dat zij extra windlocaties beschikbaar wil maken. Hiermee leek het eerdere verbod op extra windlocaties van de baan. In ‘wind op land' heeft het Rijk met de provincies afgesproken in 2020 in totaal 6.000 megawatt windenergie op land mogelijk te maken. De vijf gemeenten tezamen hebben voor meer dan 200 megawatt aan plannen klaarliggen voor het opwekken van windenergie. Daarmee zou de provincie Noord-Holland direct voldoen aan haar provinciale windopgave.

Pb-061

Datum: dinsdag 18 maart 2014, 11:18
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Diemen, Groningen, Haarlemmermeer, Leek, Noord-Holland, Velsen, Zaanstad

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry