Nanomateriaal voorziet plant van heel nieuwe taakomschrijving

17/03
2014
Door planten met nanomaterialen te injecteren, kunnen deze opeens veel beter gaan functioneren of zelfs hele nieuwe functies gaan vervullen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Het opent een heel nieuw onderzoeksveld dat de wetenschappers `plant-nanobionica’ noemen.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Zo kunnen planten die met bepaalde nanomaterialen worden ingespoten opeens veel meer energie opwekken of zelfs schadelijke stoffen opsporen.

Bladgroenkorrels

De onderzoekers voerden hun experiment uit met de plant Arabidopsis thaliana. In eerste instantie richtten ze zich op de bladgroenkorrels in de plant. Deze vangen zonlicht op en verwerken het. Daarmee spelen ze een hele belangrijke rol in de fotosynthese. De onderzoekers brachten een oplossing van nanodeeltjes aan de onderkant van de bladen van A. thaliana aan. Die oplossing drong middels hele kleine poriën (waar normaliter CO2 door naar binnen gaat en zuurstof de plant weer verlaat) in het blad. De koolstofnanobuisjes in de oplossing drongen de bladgroenkorrels binnen en zorgden ervoor dat deze dertig procent meer lichtenergie konden opvangen.

Datum: maandag 17 maart 2014, 13:12
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry