OM eist in hoger beroep 4,5 jaar cel voor gewelddadige woningoverval Zwaagdijk

17/03
2014
De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep 4,5 jaar cel geëist tegen een man die verdacht wordt van het medeplegen van een overval op een woning annex campingwinkel in Zwaagdijk op 22 augustus 2011.

Op de bewuste avond werd de bewoner in zijn woning overvallen. Hij werd na de deur te hebben geopend door een man tegen de grond gewerkt. Vervolgens werd hij door twee mannen geslagen en geschopt. Zijn handen werden op zijn rug gedraaid en vastgebonden met tape. Ook zijn mond werd afgeplakt met tape. Daarna werd hij ook nog meermalen geschopt. De overvallers vroegen waar het geld was. Mogelijk vanwege het overgaan van de telefoon verlieten de overvallers de woning. Als buit werd een mand met snoep, pakjes sigaretten, shag, opnameapparatuur, een laptop, een dvd speler en geld meegenomen. Bij de bewoner werd een hersenschudding geconstateerd en ook was zijn jukbeen op twee plaatsen gebroken.

Het OM vindt dat de geëiste straf recht doet aan de ernst van het feit. `Een woningoverval is een zeer angstige ervaring voor bewoners, zeker waar er ook geweld wordt gebruikt. Dat tegen dit slachtoffer grof geweld is gebruikt kan worden afgeleid uit het letsel. Ook heeft de overval psychische schade bij het slachtoffer berokkend. Hij heeft gedurende de overval gevreesd voor zijn leven. Zeker toen er een riem om zijn hals werd gebonden en een kleed over hem heen werd gelegd. Angsten die tot op de dag van vandaag voortduren. Een gevangenisstraf van aanzienlijke duur is passend en geboden`, aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 4 jaar cel na een eis van de officier van justitie van 5 jaar. De verdachte stelde hoger beroep in.

Een overval is een ingrijpende gebeurtenis
Een overval is voor een slachtoffer een ingrijpende gebeurtenis met vaak blijvende gevolgen. Daarnaast zorgen overvallen voor een ernstig gevoel van onveiligheid in de maatschappij. Overvallers kunnen dan ook rekenen op een forse eis van het OM. Door in voorkomende gevallen de buit van overvallers af te nemen zorgt het OM ervoor dat een overval niet loont. Daarnaast ondersteunt het OM de slachtoffers bij het indienen van schadeclaims.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Datum: maandag 17 maart 2014, 12:46
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry