Eerste uitspraak eKantonrechter rechtbank Oost-Brabant

13/03
2014
's-Hertogenbosch ,

De kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag voor het eerst een uitspraak gedaan in een digitaal gevoerde procedure. Een man startte via de eKantonrechter digitaal een zaak over een gebrek aan zijn woning.

Deze zaak

De man kwam na aankoop van zijn woning tot de ontdekking dat er soms te warm water uit enkele koudwaterkranen kwam. De koudwaterleiding was te dicht bij de leiding van de verwarming aangelegd. Volgens de man was dit een gebrek dat voor rekening van de verkopers moest worden hersteld. Hij startte via zijn rechtsbijstandsverzekeraar een procedure bij de eKantonrechter. Eind februari had de mondelinge behandeling van deze eerste digitale zaak plaats bij de rechtbank Oost-Brabant.

Woning

De kantonrechter oordeelt dat de woning niet voldoet aan de veiligheidsnormen. De temperatuur van drinkwater mag namelijk niet te hoog zijn vanwege de risico’s op legionellabesmetting. Volgens de kantonrechter moet een huiseigenaar maatregelen treffen om dergelijke risico's uit te sluiten op het moment dat die hem bekend zijn, zodat de man ook mocht verwachten dat dit probleem door de verkopers was verholpen. De kantonrechter betrekt bij de beoordeling ook dat in het vergelijkbare geval van huurwoningen de geconstateerde situatie een gebrek oplevert dat een korting op de huurprijs rechtvaardigt. De kantonrechter vindt het niet aannemelijk dat de problemen onbekend waren bij de verkopers. De man krijgt dus gelijk en dat betekent dat de verkopers hem de kosten van de herstelwerkzaamheden moeten betalen.

eKantonrechter

Sinds kort is het mogelijk vanuit het hele land bij de rechtbanken Oost-Brabant en Rotterdam een juridische procedure digitaal te voeren. Dat wil zeggen dat stukken digitaal kunnen worden ingediend en dat de partijen het verloop van de procedure bij de eKantonrechter online kunnen volgen. De mondelinge behandeling van de zaak blijft gehandhaafd. Binnen acht weken na indiening van het verzoekschrift is er een uitspraak. Vooralsnog kunnen alleen rechtsbijstandsverzekeraars een zaak indienen bij de eKantonrechter. Het is de bedoeling dat de procedure in de loop van dit jaar ook toegankelijk wordt voor andere doelgroepen, waaronder advocaten, overige bedrijven en burgers.

Datum: donderdag 13 maart 2014, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry