Inschrijving Gezonde Schoolpleinen geopend!

13/03
2014
UTRECHT (EZPress) - Alle scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs kunnen vanaf 12 maart via Gezondeschool.nl een aanvraag indienen voor de realisatie van een uitdagend, groen en rookvrij schoolplein. De open inschrijving leidt tot een selectie van achtenveertig scholen die de kans krijgen om een Gezond Schoolplein te ontwikkelen.

Startsein op basisschool De Pyramide in Utrecht

Vandaag zette staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn handtekening onder de afspraak dat er zeventig Gezonde Schoolpleinen in Nederland komen.

De staatssecretaris roept alle scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs op om een aanvraag in te dienen voor een Gezond Schoolplein via Gezondeschool.nl/schoolpleinen.

Staatssecretaris Martin van Rijn: “Zorgen dat kinderen lekker en gezond buiten kunnen spelen op een plek met veel groen. Daar doen we het voor.”

Basisschool De Piramide in Utrecht nam namens alle scholen in Nederland de afspraak in ontvangst tijdens de feestelijke, actieve en groene start van de open inschrijving. Omdat jongeren centraal staan bij de inrichting en aanleg van een Gezond Schoolplein, speelden zij deze dag de hoofdrol. Zij hebben gedanst met Juvat (bekend van So You Think You Can Dance en ambassadeur van ‘Alles is Gezondheid’), touwtjespringen met Nederlands Kampioen Sebastien Hoek en mochten heuse zaadbommen kneden.

Cihan (groep 7): “Wij gingen vorig jaar met de klas naar een moestuin. Dat vond ik superleuk en ik hoop dat ik dat straks op school vaker kan gaan doen.”

N’Katia (groep 8): “Ik wil vooral een plek waar ik kan klimmen, klauteren, touwtjespringen en tikkertje spelen. Daarna wil ik op een chillplek rustig met mijn vriendinnen kunnen kletsen.”

Gezonde ontwikkeling van jongeren

Op een Gezond Schoolplein krijgen jongeren de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Dat is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur. Tijdens én na schooltijd. Dit heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties.

In opdracht van de ministeries van VWS en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bundelen Jantje Beton, IVN, het RIVM Centrum Gezond Leven, de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad de krachten. Zij hebben een speciale aanpak ontwikkeld om scholen te helpen bij de realisatie van een Gezond Schoolplein. Deze aanpak bestaat uit een financiële bijdrage van €50.000 euro voor de inrichting en aanleg van het schoolplein. Daarnaast worden zij begeleid bij het:

Ontwerp- en realisatieproces.

Organiseren van beheer en onderhoud.

Inzetten van gezonde activiteiten.

Behalen van het vignet Gezonde School.

Vervullen van een ambassadeursrol richting alle scholen in Nederland.

Scholen met een Gezonde Schoolplein borgen gezondheidsbeleid, bekleden een belangrijke voorbeeldfunctie en dragen bij aan een gezonde omgeving voor jongeren uit de wijk.

//Einde bericht

Bron: Jantje Beton

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 13 maart 2014, 11:24
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry