Een Marskrater met uw naam? Internationale Astronomische Unie bederft de pret (alweer)!

12/03
2014
Mars telt meer dan 500.000 grote kraters en slechts een fractie ervan heeft een naam. Sinds kort kunt u – tegen een kleine vergoeding – een krater op Mars een naam geven. Een leuk initiatief dat het vooral gemakkelijker moet maken voor toekomstige astronauten om op Mars te navigeren. Maar de organisatie erachter wordt keihard teruggefloten door de International Astronomical Union.

Op de site van het bedrijf Uwingu kunt u een kaartje met daarop tal van kraters op Mars bekijken. Vervolgens kunt u een krater kiezen en deze – tegen een vergoeding – een naam geven. Hoe groter de krater, hoe duurder het is. Voor tien dollar kunt u al een klein kratertje naar uzelf vernoemen, terwijl de grotere exemplaren al snel 500 dollar kosten. Inmiddels hebben al vele mensen van de gelegenheid om een krater een naam te geven, gebruik gemaakt. Het resulteert in namen als `Nick’s Little Hole In The Ground` en `Your Mom’s Whispering Eye` en `DJ’s Nipple`.

Mars One

Het is een heel aardig initiatief dat onlangs een enorme impuls kreeg. Mars One maakte namelijk bekend de kaarten die Uwingu op het moment van namen voorziet, te gaan gebruiken tijdens de eerste bemande missies naar Mars. Dat betekent dat een krater die u van een naam voorzien heeft straks wel eens een belangrijk herkenningspunt voor de eerste astronauten op Mars kan gaan zijn!

Leuk, maar niet officieel

Maar vandaag bederft de International Astronomical Union alle pret door te stellen dat het tegen een vergoeding benoemen van een krater in strijd is met het idee dat hemellichamen aan niemand toebehoren en dat iedereen er dus evenveel recht op heeft. Het benoemen van een krater is een leuk idee, maar de namen die mensen nu kopen, zullen nooit op officiƫle kaarten verschijnen.

Datum: woensdag 12 maart 2014, 14:29
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry