‘Groot draagvlak voor vernieuwing rechtspraak’

11/03
2014
Den Haag ,

De moderniseringsoperatie die de Rechtspraak is gestart, kan op een groot draagvlak rekenen. Zowel in de Rechtspraak zelf als bij de direct betrokkenen en in de samenleving.

Dat zegt regeringscommissaris Fred Hammerstein, de rechterhand van minister van Veiligheid en Justitie bij de moderniseringsoperatie, in de nieuwe editie van  Rechtspraak (pdf, 2,63 mB). De rechtspraakvernieuwing is een gezamenlijk programma van het ministerie van Veiligheid en Justitie (V en J) en de Rechtspraak. De Rechtspraak is verantwoordelijk voor procesinnovatie, V en J voor de noodzakelijke wetswijzigingen. De kern is dat rechtspraak straks begrijpelijker, sneller en digitaal is.

Regeringscommissaris digitalisering civiel procesrecht Fred Hammerstein

Belangrijke stap

Hammerstein, die als regeringscommissaris ambtenaren adviseert en klankbord is voor alle betrokken partijen, voert straks samen met Opstelten het woord in het parlement als de wetsvoorstellen worden behandeld. Hij noemt de in gang gezette operatie ‘geen revolutie, maar wel een belangrijke stap in de geschiedenis van de Rechtspraak’.

Gevoel

Behalve in het interview met Hammerstein, komt de vernieuwing ook in het coververhaal ruim aan bod. Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, zegt daarin: “De burger moet het gevoel hebben dat de rechtspraak past bij het leven dat hij leidt en bij de maatschappij waarin hij leeft. Het zou een ramp zijn als we deze digitale vereenvoudiging niet in gang zetten.”

Interviews

In 'Rechtspraak' verder onder meer een interview met advocaat Bénédicte Ficq (“ik hoop dat er eens een minister komt die de mensen thuis uit kan leggen hoe het strafrecht functioneert”) en met rechter Rob Keurentjes, autoriteit op het gebied van dwangbehandeling (“mensen met een stoornis zijn fascinerend”).

Digitaal

Rechtspraak, het relatiemagazine van de Raad voor de rechtspraak, wordt verspreid via de openbaren ruimtes in gerechten, via vestigingen van het Juridisch Loket en opgestuurd aan relaties. Het blad is ook  digitaal (pdf, 2,63 mB) te lezen.

Themadossier

Zie ook het themadossier Modernisering rechtspraak op rechtspraak.nl

Datum: dinsdag 11 maart 2014, 11:45
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry