Veelbelovend debuut, maar zonder medaille

10/03
2014
Met de naturalisatie van Afrikaanse talenten als Sifan Hassan doet Nederland op steeds meer fronten mee in de atletiek.

Naast

De Nederlandse atlete Sifan Hassan heeft bij haar debuut op de WK indoor net naast het eremetaal op de 3000 meter gegrepen. De 21-jarige atlete, die sinds november vorig jaar in het bezig is van een Nederlands paspoort eindigde als vijfde achter haar voormalig landgenote Genzebe Dibaba. Die pakte na het 1500-metergoud op de WK indoor van 2012 nu het goud op de 3000 meter.

Hassan begon de race in Sopot gisteren achteraan in het veld, maar leek op twee ronden voor het einde de enige die Dibaba kon volgen. Een tweede versnelling van de Ethiopische werd haar echter fataal. In de slotronde werd ze nog door drie concurrentes gepasseerd. ”In de tweede helft was ik helemaal verzuurd”, vocht Hasan een uur na haar race nog tegen de tranen tegenover ANP. ”Ik wilde hier beslist de zilveren medaille winnen, maar dat is niet gelukt.”

Doorbraak

Het is het eerste WK-optreden van de 21-jargie atlete, die in 2008 uit Ethiopië vluchtte en naar Nederland kwam. Sinds 2012 traint ze in Papendal en vorig jaar kende ze haar internationale doorbraak. Op de Diamond League in Stockholm dook ze onder het 25-jaar oude Nederlands record van Elly van Hulst, al werd het nog geen officiële Nederlandse toptijd. Hassan start immers pas sinds november als Nederlandse. Meteen twee dagen later pakte ze haar eerste Nederlandse titel in de cross. Op het EK cross veroverde ze voor Nederland de titel onder de 23 jaar.

Hassan is de volgende atlete in een rijtje van een tiental Afrikanen die ondertussen furore maken namens Nederland. Het begon halverwege jaren negentig met Getaneh Tessema die samen met enkele landgenoten een verblijfsvergunning kreeg na lobbyen van de atletiekunie. Op de langste afstanden zijn het sinds de eeuwwisseling de Keniaanse Lornah Kiplagat en Hilda Kibet die Nederland lieten meedoen op het internationale toneel. Het meest in het oog springend was natuurlijk het zilveren debuut van Ignisious Gaisah bij het verspringen op het WK atletiek in 2013. De Ghanees kreeg afgelopen juli zijn Nederlandse paspoort, precies op tijd voor deelname aan de titelstrijd in Moskou. Het verhaal van Hassan verschilt echter van veel van de bovenstaande atleten, omdat zij nog geen carrière in de atletiek had, toen ze naar Nederland kwam.

Debutant

Met de vijfde plaats van Hassan en kort daarop de zesde plek voor de 21-jarige debutant Thijmen Kupers op de 800 meter keert het Nederlandse team terug uit Polen met eéén medaille, de knappe gouden plak die Nadine Broersen vrijdag had veroverd op de vijfkamp. 

 

Datum: maandag 10 maart 2014, 07:00
Bron: Metro Sport
Categorie: Entertainment
Tags: Groningen, Hulst, Leek, Moskou, Polen, Rusland, Stockholm, Zeeland, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry