Raad pleit voor rechterlijke toetsing wetten aan Grondwet

07/03
2014
Den Haag ,

Geen wet is zo belangrijk als de Grondwet die de meest fundamentele rechten en vrijheden van burgers beschermt. Daarom mag een rechterlijke toetsing van wetten aan de Grondwet in geen enkel land ontbreken, zeker niet in een stabiele democratie als Nederland. Dat stellen voorzitter Frits Bakker en Kees Sterk van de Raad voor de rechtspraak in NRC.next van vrijdag 7 maart.

Ze pleiten voor het opheffen van het zogeheten ‘toetsingsverbod’ dat Nederland kent: “Als een passend geschenk voor de burgers van het tweehonderdjarig koninkrijk."

Deel van de pagina in NRC.next.

Toetsingsverbod

Nederland is een van de weinige democratieën ter wereld waar een ‘toetsingsverbod’ geldt. Dat houdt in dat de Nederlandse rechter niet mag beoordelen of wetten in strijd zijn met de grondrechten van burgers zoals die in de Grondwet zijn neergelegd. Maar volgens Bakker en Sterk gaat het om ‘een relikwie uit 1848 waarvan de betekenis allang is achterhaald”.

Opvallend genoeg mag de Nederlandse rechter wetten wel toetsen aan internationale verdragen die Nederland heeft ondertekend en waarin grondrechten zijn vastgelegd. Denk aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN.

Debat Eerste Kamer

Op 11 maart debatteert de Eerste Kamer over het functioneren van de rechtsstaat. Mede met het oog daarop kiest de Raad voor de rechtspraak dit moment om de discussie over het ‘toetsingsverbod’ aan te gaan. 

Datum: vrijdag 7 maart 2014, 09:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry