Pro forma behandeling moord op echtgenoten

07/03
2014
Op 26 november 2011 is een 52-jarige vrouw uit de gemeente Boxmeer aangehouden op verdenking van moord op haar 57-jarige echtgenoot uit Franeker op 22 augustus 2012. Ook wordt zij verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Later is daar ook de verdenking van moord op haar eerste echtgenoot in 2004 bijgekomen. Zij zit in voorlopige hechtenis. Vrijdag 7 maart wordt de zaak voor de eerst maal pro forma behandeld in de rechtbank in Leeuwarden.

 

Begin 2013 kwam bij de politie een melding binnen van familieleden van Tjipke van de Ploeg uit Franeker die twijfels hadden over de plotselinge dood van hun vader. Volgens de melders had zich zowel voor als na de dood van Van de Ploeg een aantal opvallende gebeurtenissen voorgedaan. Gezien de aard en de ernst van deze melding werd door de politie een onderzoek gestart. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de verdachte mogelijk ook betrokken is geweest bij de plotselinge dood van haar eerste echtgenoot, de 44-jarige Ruud Konijn uit Enkhuizen. De vordering gevangenhouding werd daarop aangepast. Op vragen die direct in verband staan met het overlijden van beide echtgenoten verklaart de verdachte niet.

Het onderzoek is nog niet afgerond. Naast technisch en tactisch onderzoek, doet ook het NFI onderzoek. Er heeft sectie plaatsgevonden op de beide lichamen van de overleden mannen. Toxicologisch onderzoek moet uitwijzen hoe de mannen om het leven zijn gekomen.

Het onderzoek naar de verdenking van oplichting en valsheid in geschrifte is afgerond. Het OM verdenkt de verdachte ervan dat zij bij haar tweede echtgenoot valselijk een levensverzekering heeft afgesloten waarbij zij de handtekening van haar echtgenoot zou hebben vervalst.

De verdachte woonde ten tijde van haar aanhouding samen met haar nieuwe partner in een woning in de gemeente Boxmeer. Op 5 juni 2013 werd verdachte aangehouden op verdenking van opzettelijke brandstichting in de woning van deze man. De rechter-commissaris in de rechtbank Oost-Brabant wees de vordering bewaring af. De vrouw bleef wel verdachte. Na aanhouding van de verdachte voor de moord, is het onderzoek naar de brand overgenomen door de politie Noord-Nederland. Nader onderzoek heeft voldoende bewijs opgeleverd om dit feit alsnog mee te nemen op de definitieve tenlastelegging.

Op vrijdag 7 maart 2014 om 11.00 uur wordt de zaak pro forma behandeld door de rechtbank Noord-Nederland in Leeuwarden. Het onderzoek is nog niet afgerond. Het OM zal de rechtbank om een aanhouding van de behandeling vragen.

 

Datum: vrijdag 7 maart 2014, 11:00
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Boxmeer, Enkhuizen, Friesland, Leeuwarden, Noord-Brabant, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry