AG adviseert verbod op Vereniging Martijn

05/03
2014
Den Haag ,

Advocaat-generaal L. Timmerman heeft aan de Hoge Raad in een geding dat door het Openbaar Ministerie bij de Hoge Raad aanhangig is gemaakt het advies gegeven om de Vereniging Martijn op grond van artikel 2: 20 BW verboden te verklaren en te ontbinden.

De door de Hoge Raad te beslissen zaak gaat over de vraag of de werkzaamheid van de Vereniging Martijn in strijd is met de openbare orde. In cassatie staat vast dat de vereniging op haar website en door publieke uitlatingen van bestuurders  het idee uitdraagt dat seksueel contact van volwassenen met jonge kinderen normaal is en zij dat contact verheerlijkt. Eveneens staat vast dat deze gedragingen tot de werkzaamheid van de vereniging behoren.

In deze procedure heeft het Openbaar Ministerie verzocht de Vereniging te verbieden en te ontbinden. Dat verzoek is toegewezen door de rechtbank Assen (ECLI:NL:RBASS:2012:BW9477) maar alsnog afgewezen door het gerechtshof Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2013:BZ6041).

De advocaat-generaal heeft de wetsgeschiedenis van artikel 2:20 BW geanalyseerd en is tot de conclusie gekomen dat uit die wetsgeschiedenis volgt dat de Vereniging Martijn, gelet op de uitlatingen die de vereniging heeft gedaan, verboden verklaard en ontbonden dient te worden.

De advocaat-generaal heeft zich gerealiseerd dat hiermee inbreuk wordt gemaakt op de vrijheid van vereniging en de vrijheid van meningsuiting van de betrokken vereniging. Hij is van mening dat in deze aangelegenheid het belang van de waarde van bescherming van lichamelijke en geestelijke integriteit van jonge kinderen zwaarder dient te wegen. Hij baseert zich hierbij onder andere op wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van seksueel contact tussen volwassenen en jonge kinderen.  

In zijn advies besteedt de advocaat-generaal uitvoerige aandacht aan de jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Deze rechtspraak laat naar zijn oordeel toe een verbodenverklaring van een vereniging met werkzaamheden zoals verricht door de Vereniging Martijn. Het Europese Hof kent in zijn jurisprudentie steeds een zwaar gewicht toe aan bescherming van jonge kinderen. De advocaat-generaal bespreekt in zijn advies ook een groot aantal internationale regelingen waarin bescherming van jonge kinderen tegen seksueel misbruik centraal staat.

Voorlopig is de uitspraak van de Hoge Raad bepaald op 18 april 2014.

Een conclusie is een rechtsgeleerd advies aan de Hoge Raad. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie. Het parket bij de Hoge Raad kan zich over een door de Hoge Raad te beoordelen zaak niet anders uitlaten dan in het kader van de conclusie en is dan ook niet in de gelegenheid tot het geven van nader commentaar.

 

Datum: woensdag 5 maart 2014, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Assen, Drenthe, Friesland, Leeuwarden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry