Kosovo mag eindelijk het voetbalveld op

05/03
2014
Kosovaren maken zich op voor een historische voetbalwedstrijd. Voor het eerst in de geschiedenis van het land mag het nationale elftal, dat in alle vlugheid binnen een maand moest worden samengesteld, woensdag een interland spelen. Een vriendschappelijke wedstrijd slechts, maar voor de Kosovaren voelt het alsof ze al in de finale van een wereldkampioenschap staan.

`Ik ben al dagen zenuwachtig`, roept Fatlum Mexhuani (17). `Dit wordt de beste dag van mijn leven.` De scholier staat aan het trainingsveld in Obilic vlakbij de Kosovaarse hoofdstad Pristina, waar het gloednieuwe nationale elftal van Kosovo onder luid applaus van vele fans begint aan de eerste training ooit. `Kosovo is een land, dat kan nu niemand meer ontkennen`, zegt Mexhuani terwijl hij met sprankelende ogen naar zijn helden kijkt.

`Dit is een emotioneel moment`, zegt Eroll Salihu, secretaris-generaal van de Kosovaarse voetbalfederatie. Hij zorgde ervoor dat Kosovo nu eindelijk mag voetballen. Hij zamelde handtekeningen in en reisde de wereld rond om te onderhandelen met Fifa-delegaties. `Dat dit eindelijk gebeurt, na twintig jaar isolatie`, zucht hij. De meeste Kosovaren zijn het er over eens: Als je nationale elftal mag spelen, dan mag je jezelf toch wel een land noemen. Toch is dat niet zo vanzelfsprekend; omdat Kosovo niet wordt erkend als land door de Verenigde Naties, mag het ook geen lid van FIFA worden (zie kader).

De Kosovaarse voetbalfederatie kreeg in januari van Fifa te horen dat ze toch van start mogen. Voorwaarde: het volkslied mag niet worden gezongen en de Kosovaarse vlag mag niet op het veld. Het maakt de Kosovaren niet zoveel uit dat het slechts een vriendschappelijke wedstrijd is, en tegen maar een klein team van Haiti. Binnen twee dagen werden de kaarten uitverkocht.

Eén van de spelers die een telefoontje uit Pristina kreeg was de Nederlands-Kosovaarse FC Emmen-middenvelder Shkodran Metaj (26). Hij verliet Kosovo toen hij vijf jaar oud was. `Natuurlijk heb ik meteen 'ja' gezegd. Het is een eer. Hier ben ik geboren, dit zijn mijn roots. Ook al woon ik mijn hele leven in Nederland, Kosovo blijft mijn land.` Zijn vader Ismet Metaj is meegereisd. `Ik ben blij, heel erg blij`, zegt hij alleen. In zijn ogen is een trots te lezen die verder gaat dan vaderliefde alleen.

Datum: woensdag 5 maart 2014, 09:34
Bron: Metro Sport
Categorie: Entertainment
Tags: Drenthe, Emmen, Helden, Limburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry