Zacht weer begin maart zorgt voor veel hooikoorts klachten

05/03
2014
MAASTRICHT (EZPress) - Voor de eerste helft van maart wordt aanhoudend zonnig en droog weer verwacht. Dit is slecht nieuws voor mensen met pollenallergie. De bloeiende windbestuivende bomen zorgen voor een groot aantal pollen in de lucht, met bij hiervoor gevoelige mensen hooikoorts tot gevolg.

De bloeiende elzen, wilgen, populieren en coniferen, en ook de eerste bloeiende iepen en essen brengen deze maart al veel pollen in de lucht. Weldra gevolgd door de berken. Voor mensen die hierop reageren met allergische reacties, is deze zachte winter geen plezier geweest. Al voor Kerstmis 2013 zijn er meldingen gedaan van hooikoortsachtige klachten als gevolg van bloeiende Hazelaars en Elzen en dit ging feitelijk de hele winter door.

(b)5-daagse pollenverwachting(/b)

Het blijft afwachten en goed in de gaten houden wat het weer van dag tot dag de komende tijd gaat brengen. Naast de gebruikelijke weerberichten met soms ook pollenverwachtingen, kan dit via de pollenverwachting via pollennieuws.nl en via de gratis Pollennieuws-apps. Deze bieden mensen volop handvatten om meer grip te krijgen op hun hooikoorts. De hierop vermelde 5-daagse pollenverwachting is het afgelopen jaar sterk verbeterd. Dit kon door het grote aantal meldingen van hooikoortsklachten via de pollennieuws-app: de afgelopen 2 jaar al 300.000 in aantal.

(b)Februari leek ook wel lente(/b)

De drie wintermaanden december 2013, januari en februari 2014 hebben een heel andere weerssituatie gebracht dan normaal is voor een winterperiode. De winter was uitgesproken warm, waardoor de gebruikelijke rustperiode voor de plantenwereld uitbleef. Als reactie op de hoge temperaturen zijn veel planten vanaf december al begonnen aan hun jaarlijkse cyclus. De eerste hazelaars bloeien vanaf 19 december 2013 en nog steeds staan er struiken te bloeien. Ook elzen zijn al vanaf december in bloei, met name de soorten die van oorsprong afkomstig zijn uit koude streken en veel worden aangeplant in de stedelijke omgeving. Inheemse witte en zwarte elzen zijn met hun bloei eind januari begin februari begonnen.

(b)Heel anders dan vorig jaar(/b)

Een vergelijking met vorig jaar is interessant. Ook vorig jaar wilde de winter maar niet komen: rond Kerst 2012 bloeiden hierdoor de eerste hazelaars en elzen, maar eindelijk volgde toen in februari en maart een lange periode met behoorlijke kou. Ook gedurende deze koude periode bleef er een zekere hoeveelheid pollen vrijkomen in de lucht.

Datum: woensdag 5 maart 2014, 09:00
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Groningen, Leek, Limburg, Maastricht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry