Griepprik toedienen? Dat kunnen wij gewoon zelf!

27/02
2014
Als het aan wetenschappers ligt, gaat de griepprik in de toekomst niet meer gepaard met een bezoekje aan de huisarts. Experimenten tonen aan dat mensen prima in staat zijn om de griepprik zelf toe te dienen. En wel met een speciale pleister met daarin micro-naalden.

Wetenschappers werken al langer aan een alternatieve vorm van vaccinatie. Veelbelovend is de pleister met daarin tientallen micronaalden waarmee mensen pijnloos gevaccineerd kunnen worden. De pleisters zijn om meerdere redenen veelbelovend. Zo tonen experimenten aan dat ze met minder vaccin toch effectiever werken dan de traditionele naald. Een ander groot voordeel is dat toediening van een vaccin met de pleister zo eenvoudig wordt dat mensen het in theorie gewoon zelf kunnen doen.

Gelukt!

Experimenten tonen nu voor het eerst aan dat mensen werkelijk in staat zijn om zichzelf met de pleister te vaccineren. 91 proefpersonen kregen kort instructies over hoe ze met de pleister om moesten gaan. Vervolgens moesten ze drie pleister (waar geen echt vaccin inzat) op de huid drukken. De onderzoekers keken vervolgens of alle naaldjes in de pleister ook daadwerkelijk de huid doorboord hadden. “We ontdekten dat iedereen in staat was om de pleister goed aan te brengen, alhoewel dat niet iedereen direct de eerste keer lukte,” vertelt onderzoeker Mark Prausnitz.

Datum: donderdag 27 februari 2014, 19:38
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry