Zwolse organisatie drugshandelaars de cel in

19/02
2014
Zwolle ,

Vijf mannen uit Zwolle moeten voor langere tijd naar de gevangenis voor hun rol in een criminele organisatie die zich bezig hield met internationale handel in hennep en amfetamine. De twee leidinggevende hoofdverdachten krijgen celstraffen opgelegd van 4 en 3,5 jaar. Dat oordeelde de rechtbank Overijssel dinsdag 18 februari in de megazaak met de dossiernaam ‘Molengat’.

Woonwagens centrale ontmoetingsplaats

De rechtbank oordeelt dat de 45-jarige M.H. en de 52-jarige J.H. de leidinggevenden waren van de organisatie. Hun woonwagens in Zwolle vormden hierbij een centrale ontmoetingsplaats voor de leveranciers en de afnemers van de drugs. De twee mannen speelden een centrale rol en waren herhaaldelijk betrokken bij henneptransporten naar Duitsland. Ook waren zij betrokken bij de verkoop, aflevering en verstrekking van hennep in Nederland.

Er was sprake van een samenwerkingsverband dat zich bedrijfsmatig bezig hield met het vanaf de bron leveren van hennepstekken, het vervolgens telen, bewerken, verwerken van de hennep in kwekerijen in Nederland, tot aan de contacten met de (Duitse) afnemers, het transport, de verkoop en aflevering van de hennep aan de (Duitse) afnemers.

Straffen hoofdverdachten

De rechtbank veroordeelt M.H. tot een gevangenisstraf van 4 jaar. De man is eerder veroordeeld in verband met de Opiumwet en heeft daar niet van geleerd. De rechtbank rekent dat verdachte bijzonder zwaar aan. Lees de uitspraak ECLI:NL:RBOVE:2014:780.

J.H. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De man heeft geen eerdere veroordeling in verband met de Opiumwet. De rechtbank spreekt hem vrij van een deel van de ten laste gelegde feiten. Lees de uitspraak ECLI:NL:RBOVE:2014:779.

Straffen medeverdachten

Drie andere verdachten in deze zaak waren zoons van de twee hoofdverdachten. Zij hadden een kleinere rol in de organisatie.

Verdachte L.H. is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar wegens henneptransporten naar Duitsland, hennepteelt, bezit van hennep en amfetaminen, diefstal en vernieling. Ook moet hij schadevergoedingen betalen van in totaal 6.118,60 euro. De rechtbank spreekt hem vrij van een deel van de ten laste gelegde feiten.

Verdachte M.H. is veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar wegens deelname aan een criminele organisatie, henneptransporten naar Duitsland en drugshandel. De rechtbank spreekt hem vrij van een deel van de ten laste gelegde feiten.

Verdachte D.H. is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf en een geldboete van 3.350 euro voor deelname aan een criminele organisatie, henneptransport en bezit van hennep.

Datum: woensdag 19 februari 2014, 09:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Duitsland, Overijssel, Zwolle

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry