EU-klimaatbeleid heeft vooral kosteneffectief gameplan nodig

19/02
2014
DEN HAAG (EZPress) - Aan de vooravond van de internationale klimaatconferentie in Parijs moet de EU geen eenzijdige en onomkeerbare CO2-reductiedoelstellingen vaststellen zonder onderliggend `gameplan`. Anders dreigt Europa zich volgens VNO-NCW en MKB-Nederland mondiaal te isoleren. En dat heeft gevolgen voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid, waarschuwen de ondernemingsorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Europa niet alleen op de wereld

Het kabinet moet deze week een zeer belangrijk besluit nemen of de Europese Unie in maart 2014 harde CO2-reductiedoelstellingen voor de periode 2020-2030 moet afspreken. En dat terwijl er eind 2015 een internationale conferentie zal plaats vinden waaraan alle werelddelen meedoen. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland moet het kabinet een beslissing nemen die rekening houdt met het feit dat Europa niet alleen op de wereld verantwoordelijk is voor de CO2-uitstoot. Het Europese aandeel CO2-uitstoot is op dit moment 11 procent, terwijl het Chinese aandeel 29 procent bedraagt en die van de VS 16 procent.

Kosteneffectief plan ontwikkelen

VNO-NCW en MKB-Nederland adviseren dat de EU `op weg naar Parijs` eerst een kosteneffectief plan ontwikkelt dat enerzijds bijdraagt aan het herstel van de concurrentiepositie van het Europese bedrijfsleven, economische groei en werkgelegenheid. En anderzijds aan het terugdringen van de mondiale C02-uitstoot. Investeren in zo`n beleidsplan is vele malen beter dan nu onomkeerbare afspraken maken over doelstellingen, zonder dat er zicht is op de wijze waarop die kunnen worden gerealiseerd.

Europa allesbehalve concurrerend

Bovendien is Europa, als het gaat om kosten van energie, momenteel allesbehalve concurrerend, concludeert ook de Europese Commissie. Zo betalen Europese bedrijven nu gemiddeld driemaal zoveel voor aardgas en tweemaal zoveel elektriciteit als concurrenten in de VS. En dat is voor energie-intensieve bedrijven een aanzienlijk concurrentienadeel. Volgens beide ondernemingsorganisaties staan veel van die bedrijven op het punt een beslissing te nemen over (her)investeren in Europa.

Als Europa zich blind blijft staren op ambities, zonder een solide inhoudelijke en dus financiële onderbouwing, dan heeft dat gevolgen voor de economie en werkgelegenheid, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 19 februari 2014, 07:27
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Frankrijk, Parijs

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry