Minister Verburg maakt brede weersverzekering mogelijk

15/10
2009
Persbericht | 15-10-2009

Boeren kunnen zich straks verzekeren tegen schade door verschillende extreme weersomstandigheden. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt een subsidieregeling open waardoor verzekeraars een gunstige brede weersverzekering kunnen maken. Eén van de voordelen voor de agrarische sector is dat de premie voor deze brede weersverzekering de komende twee jaar voor bijna 65% wordt gesubsidieerd door het ministerie.

Minister Verburg is tevreden met deze regeling: 'De verwachting is dat door de klimaatverandering extreme weersomstandigheden vaker voorkomen. Daarom is er is met verschillende partners uitgebreid gesproken over de mogelijkheden om de schade door extreem weer te dekken. Met geld uit Brussel kan ik nu een aantrekkelijke start voor deze verzekering geven.'

De afgelopen jaren is het soms extreem slecht weer geweest waardoor grote delen van de oogst verloren zijn gegaan. Een stortvloed zorgde meerdere malen voor een mislukte oogst, extreme vorst in maart 2005 zorgde in de Noordoostpolder voor een zeer slechte de appel- en perenoogst, en een grote hoeveelheid zware sneeuw (november 2005) zorgde voor grote schade bij boomkwekers in het oosten van het land.

Extreme weersomstandigheden zijn op dit moment moeilijk te verzekeren. Er bestaan verzekeringen voor bijvoorbeeld hagelschade aan oogst, maar nog geen complete verzekering voor schade door verschillende soorten extreem slecht weer. De overheid heeft een aantal keer bij schade door slecht weer een tegemoetkoming gegeven, onder de voorwaarde dat men een verzekering opzette. Dit heeft geleid tot verzekeringen voor bijvoorbeeld alleen regen. De minister heeft eerder aangegeven te streven naar een brede weersverzekering die is opgezet door de sector zelf. Nu geeft het ministerie de verschillende verzekeraars de mogelijkheid om een goede, brede en voordelige verzekering aan te bieden waardoor de agrarische sector de mogelijkheid heeft om dit bedrijfsrisico af te dekken. Daarmee komt ook een eind aan tijdelijke maatregelen voor afzonderlijke vergoedingen voor schade door slecht weer. Hoe de subsidieregeling in 2012 en 2013 wordt voorgezet, zal de minister in 2011 besluiten. De brede weersverzekering moet uiteindelijk een ongesubsidieerde verzekering worden.

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.

BijlagenBrede weersverzekering
Kamerstuk | 15-10-2009 | PDF-Document, 62 kB

Datum: donderdag 15 oktober 2009, 19:12
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Millieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: België, Brussel, Flevoland, Noordoostpolder

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry