Broederliefde zorgt voor meer nakomelingen

03/02
2014
Competitie tussen mannetjes heeft vaak kwalijke gevolgen voor vrouwtjes. Maar blijkbaar veranderen verwante fruitvliegen hun gedrag, broers zijn onderling minder agressief waardoor de vrouwtjes meer nakomelingen produceren.

Het idee van seksuele voortplanting als een romantisch samenwerkingsverband tussen man en vrouw is een illusie. Steeds meer voorbeelden geven aan hoe seksuele competitie tussen mannetjes schadelijke gevolgen kan hebben voor het andere geslacht. Denk hierbij aan de stekelige penis van kevers, het agressieve paren van eenden (met vaak verdrinkende vrouwtjes als gevolg), of het injecteren van giftige proteïnen door mannelijke fruitvliegen.

Fitness

De competitie tussen de mannetjes is het gevolg van sterke natuurlijke en seksuele selectie. Individuen die succesvol zijn in het doorgeven van hun genetisch materiaal naar de volgende generatie, hebben de hoogste fitness. Deze fitness bestaat uit twee delen: directe en indirecte fitness. Directe fitness wordt bepaald door het aantal nakomelingen dat een individu zelf produceert. Indirecte fitness daarentegen hangt af van hoeveel nakomelingen de genetische verwanten van een individu op de wereld zet. Dus, door verwanten te helpen bij de reproductie, kan een individu onrechtstreeks zijn eigen fitness verhogen.

Datum: maandag 3 februari 2014, 17:53
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry