KNMI: Januari was zeer zacht [31 januari 2014]

31/01
2014
De gemiddelde temperatuur over de hele maand was 5,6 graden tegen 3,1 graden normaal (tijdvak 1981-2010). Daarmee was januari 2014 de zachtste sinds 2008 toen een gemiddelde temperatuur van 6,5 graden werd gemeten.

Op 6 januari liep de temperatuur in Woensdrecht en Gilze Rijen op tot 14,7 graden. Dat was de hoogste waarde van de maand. Pas later in de maand, in het weekeinde van 24 januari drong koude lucht het noordoosten van het land binnen wat leidde tot grote tegenstellingen in temperatuur. In Nieuw Beerta kwam de temperatuur drie dagen achtereen niet boven nul (ijsdagen) en hier werd op 26 januari ook de laagste temperatuur van de maand, -6,0 graden, gemeten. Verder naar het westen bleef het zacht en zo`n honderd kilometer westelijker wees de thermometer vijf graden boven nul aan, een verschil van elf graden dus. IJsdagen kwamen in het grootste deel van het land niet voor. De Bilt noteerde slechts vier vorstdagen (minimumtemperatuur onder nul) tegen dertien normaal.

Met de zeer zachte december erbij verloopt de winter tot nu toe buitengewoon zacht. In Vlissingen is de temperatuur zelfs nog geen enkele keer onder het vriespunt gekomen, iets dat in veertig jaar niet is voorgekomen.

Gemiddeld over het land viel ongeveer 63 mm neerslag tegen 73 mm als langjarig gemiddelde. Valkenburg was met 102 mm het natste weerstation, Ell in Limburg kreeg slechts 28 mm en was de droogste plaats. In het noordoosten van het land viel tussen 24 en 26 januari sneeuw. Lokaal vormde zich korte tijd een sneeuwdek van 14 cm. In het overgangsgebied tussen vorst en dooi kwam op 26 januari ook ijzel voor wat aanleiding gaf tot spiegelgladde wegen. Het KNMI gaf in verband met de gladheid voor de noordelijke provincies een waarschuwing voor extreem weer (code oranje) uit. Elders in het land viel de neerslag in de vorm van regen en aan de zuidwestkust kwamen op 25 januari tijdens felle buien zware windstoten voor en werd onweer en hagel waargenomen.

De zon scheen landelijk omstreeks 67 uur tegen 62 uur normaal. Het zuiden was het zonnigste deel van het land met circa 90 uur zon in Ell, Wijk aan Zee noteerde slechts omstreeks 47 uur zon.

Maandoverzicht januari 2014
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/jan14.html

Datum: vrijdag 31 januari 2014, 09:31
Bron: KNMI Persberichten
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Limburg, Noord-Brabant, Noordelijke, Utrecht, Vlissingen, Woensdrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry