Deze coating maakt van elk raam een projectiescherm

22/01
2014
Een nieuwe techniek maakt het projecteren van helder beeld op ramen makkelijker.

HUD's zijn erg tof, maar er is een goede reden dat doorschijnende schermen die in het luchtledig lijken te zweven alleen maar in gevechtsvliegtuigen en een enkele auto zitten. In vliegtuigen worden vaak spiegels gebruikt die de beelden op de ogen van de gebruiker projecteren, voor normaal gebruik is dat eigenlijk niet geschikt. En in autoruiten worden vaak semi-transparante leds gebruikt, die in het glas geïntegreerd zijn, dat daardoor niet helemaal transparant is.

Het Massachusetts Institute of Technology heeft nu een speciale coating ontwikkeld waarmee normaal glas tot projectiedoek kan worden omgetoverd. In de coating zitten allemaal speciale nanodeeltjes die zijn afgesteld om alleen kleuren met een bepaalde golflengte te reflecteren. Zo kan gekozen worden om alleen een specifieke kleur blauw te reflecteren, terwijl andere kleuren gewoon doorgelaten worden.

Op die manier blijft het scherm volledig transparant, ook terwijl er op wordt geprojecteerd. Volgens de wetenschappers is de techniek veel goedkoper om te maken dan het traditionele head-up display. Bovendien zijn de toepassingen veel groter. Zo kan bijvoorbeeld makkelijk op een etalageruit worden geprojecteerd, en kunnen autoruiten makkelijker een HUD krijgen. Hoewel in tests alleen nog in één kleur wordt geprojecteerd, zijn in de toekomst ook beelden in alle kleuren mogelijk.

Datum: woensdag 22 januari 2014, 09:01
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry