Nieuw themadossier over rechtersopleiding

21/01
2014
Den Haag ,

Op rechtspraak.nl is een nieuw themadossier gepubliceerd over de opleiding voor rechters en raadsheren, die grondig op de schop is gegaan. Talloze mensen van binnen en buiten de Rechtspraak hebben de afgelopen jaren gewerkt aan het ontwerpen van een een moderne initiële opleiding, die meer eigen initiatief verwacht van de rechter in opleiding, maar ook scholing op maat kan bieden. De nieuwe Rio-opleiding is dinsdag 21 januari officieel geopend bij de Raad voor de rechtspraak in Den Haag.

Kinderziektes

De laatste lichting rechters die de 57 jaar oude raio-opleiding volgt, is over vier jaar klaar. De eerste lichting van de nieuwe Rio-opleiding is 6 januari van start gegaan. Die zal vast tegen de nodige hobbels en kinderziektes aanlopen, zeiden verschillende sprekers tijdens de feestelijke openingsbijeenkomst. Maar het vertrouwen is groot dat de Rio-opleiding rechters zal opleveren die goed passen bij de moderne samenleving. Omdat grote waarde wordt gehecht aan kennis van de samenleving, worden alleen juristen met minstens twee jaar werkervaring nog toegelaten. Op de buitenwereld gericht zijn en goed communiceren krijgen tijdens de opleiding veel aandacht.

Ontdekken

Nieuwe rechters in opleiding (rio’s) beginnen met een voorfase van drie maanden, waarin blijkt of het beroep wel bij ze past. De kans dat ze in een latere fase vastlopen en afhaken, wat in het verleden met enige regelmaat gebeurde, neemt daardoor af. Vooral voor juristen die een mooie loopbaan hadden opgegeven om rechter te worden, was dat erg vervelend. Tijdens de voorfase ontdekken de toekomstige rechters bovendien wat ze al kunnen en wat ze nog moeten leren. Ze krijgen veel eigen verantwoordelijkheid – passend bij het beroep – bij het verzamelen van die kennis. Zo stelt elke kandidaat een opleiding op maat samen.

Themadossier Rechters in opleiding

 

Datum: dinsdag 21 januari 2014, 18:40
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry