Landmacht verhuist oud oorlogstuig

21/01
2014
De landmacht heeft vandaag een oude Britse Cromwelltank en een Amerikaans Waesel amfibisch rupsvoertuig naar de Rotterdamse Kunsthal gebracht. Ze figureren daar in de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’. Het materieel is afkomstig uit het Oorlogsmuseum Overloon en het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Het was een fikse operatie om de 27 ton wegende tank bij de Kunsthal te krijgen. Militairen van 140 Zware Transportcompagnie uit Garderen begonnen gistermiddag aan de klus in het Brabantse Overloon. Met een enorme hijskraan werd het imposante pantservoertuig op een semi-dieplader, een zogenoemde 7-asser, getakeld. Daarvandaan ging het buitengewone transport over de openbare weg richting de Generaal-majoor Kootkazerne in Garderen om vanmorgen in alle vroegte naar Rotterdam te vertrekken.

Precisieklus

Het ‘lossen’ van de tank bij de Kunsthal ging probleemloos. “Het is wel een precisieklus, want met zo’n gevaarte kun je natuurlijk niet teveel manoeuvreren”, aldus korporaal der eerste klasse Danny van der Lem van het verhuisteam dat zorgde dat de kolos weer vaste grond onder de rupsbanden heeft. Als enig stuk van de expositie krijgt de Cromwelltank, die in 1944 een belangrijke rol speelde in de Slag bij Overloon, een plek buiten het Rotterdamse museum. Tegen een dergelijk gewicht is geen vloer bestand

Datum: dinsdag 21 januari 2014, 16:22
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Rotterdam, Zeeland, Zuid-Holland

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry