Regio Amsterdam blijft aantrekkelijk voor internationale bedrijven

21/01
2014
In 2013 hebben 115 nieuwe buitenlandse bedrijven zich gevestigd in de regio Amsterdam, gezamenlijk goed voor 1727 directe arbeidsplaatsen. Dit presenteert amsterdam inbusiness (aib), de acquisitieorganisatie van de regio Amsterdam, vandaag. De meeste arbeidsplaatsen worden gecreëerd in de creatieve industrie en de ICT-sector. Opvallend is de opkomst van nieuwe bedrijven uit de life sciences sector. Momenteel telt de Metropool Regio Amsterdam (MRA) 2500 buitenlandse bedrijven, goed voor 140.000 arbeidsplaatsen.

Wethouder Carolien Gehrels (Economische Zaken): ‘De afgelopen jaren trok de regio jaarlijks tussen de 100 tot 120 nieuwe buitenlandse bedrijven aan. Amsterdam heeft veel geïnvesteerd in het aantrekken van buitenlandse bedrijven. Dat werpt nu zijn vruchten af. In 2013 heeft dat gezorgd voor 1727 directe arbeidsplaatsen.'

Noord Amerika en Azië

Ook kwam het afgelopen jaar een groot deel van de bedrijven uit Noord Amerika: in totaal 44 bedrijven met 860 werknemers. Tesla Motors, fabrikant van elektrische auto's, opende een hoofdkantoor en showroom, modeconcern PVH Europe (Calvin Klein en Tommy Hilfiger) versterkte haar activiteiten in de regio en Carnival Corporation breidde uit met een hotel/opleidingscentrum voor de cruisevaart in Almere. De beperkte groei van de economie in de VS zorgt voor een constante stroom van start-ups, kleine en middelgrote bedrijven die internationale markten willen betreden. De groei uit Azië blijft enigszins beperkt tot 29 nieuwe vestigingen met 167 arbeidsplaatsen. De Aziatische economie groeit sterker dan de Europese, marktaandeel verwerven in dat continent is dus eenvoudiger dan concurreren op de Europese markt.

Europa

In de Amsterdamse regio hebben zich 37 bedrijven uit Europese landen gevestigd. Dit zijn veelal marketing & sales kantoren die Amsterdam als testmarkt gebruiken voor afzet van nieuwe producten in Europa zoals het Britse technologie bedrijf Ve Interactive.

Het logistieke bedrijf Euroports uit Luxemburg koos voor Amsterdam vanwege de sterke infrastructuur. Verder verkiezen bedrijven Amsterdam boven Duitse, Britse en Franse steden vanwege de internationaal georiënteerde zakelijke dienstverleners en de sterke prijs/kwaliteit verhouding.

Life Sciences

De groei van het aantal bedrijven in ‘rode' life sciences (gezondheid en medische apparatuur) zet dit jaar door, mede door de wereldwijd toenemende vergrijzing en nieuwe ontwikkelingen in ‘healthy living'. Het afgelopen jaar vestigden zich 12 nieuwe bedrijven met 312 nieuwe banen, waarvan 8 bedrijven uit de VS.

Hoofdkantoren
Diverse wereldwijde rankings wijzen uit dat de regio Amsterdam onverminderd sterk is voor Europese hoofdkantoren. Dit jaar trok de regio 23 hoofdkantoren en 53 marketing & sales kantoren aan, samen goed voor 1392 arbeidsplaatsen. Belangrijke trends gerelateerd aan internationalisering, zoals consolidatie in sterke regio's, de beschikbaarheid van snelle internetverbindingen, kwaliteit van leven en beschikbaarheid van (inter)nationaal talent maken de regio aantrekkelijk.

Samenwerking Metropoolregio Amsterdam

Onder leiding van de burgemeesters en wethouders Economische Zaken van de gemeenten Amsterdam, Almere, Amstelveen en Haarlemmermeer hebben het afgelopen jaar verschillende handelsmissies plaatsgevonden. Deze gingen onder meer naar China, Brazilië, de Verenigde Staten, India, Zuid-Korea, Taiwan en Japan.

amsterdam inbusiness

Amsterdam inbusiness is opgericht in 2008 en begeleidt buitenlandse bedrijven bij vestiging in de regio en ondersteunt het bestaande, internationale bedrijfsleven. Binnen amsterdam inbusiness werken de vier gemeenten gezamenlijk aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale bedrijven.

Datum: dinsdag 21 januari 2014, 10:38
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Almere, Amstelveen, Amsterdam, China, Flevoland, Haarlemmermeer, India, Japan, Korea, Luxemburg, Noord-Holland, Taiwan, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry