Gevangenisstraf geëist voor mensenhandel

20/01
2014
De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van 3,5 jaar geëist tegen een 26-jarige man die terecht staat voor mensenhandel. Hij zou twee kwetsbare vrouwen tot prostitutie gedwongen te hebben.

De vrouwen werkten op diverse plaatsen in Nederland, onder andere in  Zwolle, Deventer, Arnhem, Zutphen en Duiven. Bij één vrouw ging het om de periode april  tot en met juni 2011. De vrouw had psychische problemen toen ze de verdachte leerde kennen. Hij dwong haar diverse  telefoonabonnementen af te sluiten, waardoor er schulden ontstonden. Op een gegeven moment zag de vrouw de prostitutie als enige uitweg om uit de schulden te komen.

Het tweede slachtoffer, een verstandelijk beperkte en drugsverslaafde vrouw,  zou in de periode van juni 2012 tot en met januari 2013 zijn uitgebuit. Ook daarbij maakte de man misbruik van het overwicht dat hij op de vrouw had. Van een dergelijk misbruik van overwicht is sprake als de vrouwen niet meer als ‘'mondige prostituee'' aangemerkt kunnen worden, aldus de officier van justitie:  ‘'Mondig betekent dat een vrouw die al  in de prostitutie werkt, zelfstandig kan beslissen of, wanneer en voor wie wordt gewerkt. Bij gedwongen tewerkstelling in de seksindustrie is per definitie sprake van uitbuiting. De lichamelijke integriteit is dan altijd in het geding.''  

Mensenhandel is volgens de officier  ‘'moderne slavernij''. De man is al eerder voor mensenhandel veroordeeld, maar ook voor vermogens- en geweldsmisdrijven en overtreding van de opiumwet.

Gezien de ernst van de feiten en het strafrechtelijk verleden van de man, vindt het OM een strafeis van 3,5 jaar (42 maanden) onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend.

 

Datum: maandag 20 januari 2014, 18:07
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Deventer, Duiven, Gelderland, Overijssel, Zutphen, Zwolle

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry