Uitwerking AOW-akkoord vergt nog veel overleg

14/10
2009
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie praten woensdag in verschillende samenstelling verder over verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Dinsdag werden de hoofdlijnen bekend van een mogelijk akkoord, maar ingewijden zeiden woensdag dat in de uitwerking nog lastige knopen moeten worden doorgehakt. Eerst zijn ambtenaren en fractiespecialisten van de regeringspartijen bijeengekomen voor technisch overleg bij het ministerie van Sociale Zaken. Rond vijf uur 's middags is het overleg voortgezet met minister Piet Hein Donner, staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en de fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie in de Tweede Kamer.

Het kabinet overweegt de AOW-leeftijd in 2020 eerst naar 66 te verhogen. Daarna zou de leeftijd in stapjes van twee maanden per jaar omhoog kunnen. Dat betekent dat de AOW-leeftijd in 2026 op 67 jaar ligt. Het kan ook zijn dat de stap naar 67 in 2026 in één keer wordt genomen, omdat het lastig zou zijn aanvullende pensioenen aan te passen aan een geleidelijke verhoging.

Zware beroepen

Verder is er discussie over het ontzien van mensen met zware beroepen en die vroeg zijn begonnen met werken. Zo wordt nog besproken of iemand moet kunnen aantonen minimaal veertig jaar of 45 jaar te hebben gewerkt om toch met zijn of haar 65e verjaardag te stoppen met werken. Eerder stoppen betekent wel een lagere AOW-uitkering. De vraag is nog of dat 5 of 8 procent per jaar moet schelen.

Het kabinet besloot dit voorjaar dat de pensioenleeftijd, zowel in de AOW als bij aanvullende pensioenen, omhoog moet om gevolgen van de vergrijzing op te vangen en om de overheidsfinanciën op orde te brengen na de economische crisis. Daarbij zijn werkgevers en vakbonden nodig, die in de pensioenbesturen zitten.

Datum: woensdag 14 oktober 2009, 17:23
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry