Jaarwisseling 2013-2014 Noord-Nederland: 32 zaken bij ZSM

03/01
2014
De jaarwisseling is in regio Noord-Nederland relatief rustig verlopen. Bij ZSM kwamen op 1 januari 2014 in totaal 32 zaken binnen, die Oud&Nieuw-gerelateerd zijn. Uit Friesland kwamen 15 zaken, uit Groningen 13 en uit Drenthe 4. In 4 gevallen was de verdachte minderjarig. Bij ZSM beslist het OM in overleg met de politie, de reclassering en slachtofferhulp zo snel en samenlevingsgericht mogelijk over de afdoening van zaken.

Geweld tegen hulpverleners

Van de 32 zaken betrof het in 12 gevallen geweld tegen personen in een publieke functie. Zo werd een politieagente in Drachten mishandeld. Het OM zal de rechter vragen tegen deze verdachte een straf op te leggen die fors hoger zal liggen dan gebruikelijk aangezien het niet alleen Oud en Nieuw betreft, maar ook geweld tegen een politiemedewerker. In de andere 20 gevallen ging het om geweld tegen personen, zoals beveiligingspersoneel en geweld tegen goederen.

ZSM-afdoening

In Noord-Nederland zijn inmiddels 7 zaken door het OM afgedaan met een strafbeschikking. In 2 gevallen legde het OM een geldboete op van € 720,- voor belediging en verzet bij aanhouding. In 4 gevallen kregen de verdachten een boete van € 500,-- voor eenvoudige belediging en in een zaak kreeg de verdachte een boete van € 350,- voor belediging. In dit geval ging het om een kleiner vergrijp.

Één van de vier aangehouden minderjarige kreeg een uitnodiging om te verschijnen op een TOM-zitting. In totaal zijn 7 zaken geseponeerd. In een geval heeft de officier van justitie tijdens een video-verbinding de verdachte een mondelinge waarschuwing gegeven alvorens de zaak te seponeren.

In totaal worden 8 zaken voor de rechter gebracht, waaronder 1 op de snelrechtzitting van 13 januari en 1 op een MK-zitting. Tot slot zijn 9 zaken nog in onderzoek. In deze zaken is een nader onderzoek nodig en zal een beslissing over de afdoening genomen worden, als de resultaten van het nadere onderzoek bekend zijn.

 

Datum: vrijdag 3 januari 2014, 12:42
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Drenthe, Friesland, Groningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry