Jaarwisseling 2013-2014 Midden-Nederland: 44 misdrijfzaken

01/01
2014
De jaarwisseling in de regio Midden-Nederland is relatief rustig verlopen. Desondanks kwamen er op 1 januari bij de versnelde afdoening ZSM zo'n 80 misdrijven binnen, waarvan er 44 te maken hebben met de jaarwisseling. Afgezien van een klein aantal ernstiger delicten, ging het veelal om relatief geringe feiten.

De zaken, zowel de ‘gewone' strafbare feiten als de Oud en Nieuw gerelateerde feiten, zijn vandaag zo veel als mogelijk gelijk afgedaan. Politie, Openbaar Ministerie, Slachtofferhulp Nederland, Reclassering en de Raad voor de Kinderbescherming werkten hierbij vandaag samen in twee teams.

De feiten die te maken hebben met de jaarwisseling, zoals vernieling, bedreiging, openlijk geweld en diefstal/braak, zijn als volgt afgedaan:

- Vijf verdachten hebben een strafbeschikking gekregen; voor belediging van een politiemedewerker moest een geldboete van 750 euro worden betaald. - Eén verdachte heeft een taakstraf gekregen. - Acht zaken zijn geseponeerd. - Drie verdachten hebben een oproeping voor een taakstrafzitting meegekregen. - Drie verdachten hebben een dagvaarding gekregen. - Twee minderjarigen zijn doorgestuurd naar Halt. - 22 zaken zijn nog in onderzoek. Geweld tegen hulpverleners

In vijf zaken was sprake van geweld tegen hulpverleners. Zo werden vijf personen aangehouden omdat zij in de J.S. de Rijkstraat in Utrecht agenten bekogelden met glas en vuurwerk. Twee agenten werden geslagen en twee politieauto's werden vernield. Morgen wordt beslist of drie van deze vijf gedagvaard worden voor de supersnelrechtzitting van 3 januari. Als dat zo is, dan blijven zij tot aan deze zitting in verzekering. Het Openbaar Ministerie zal de rechter vragen straffen op te leggen die 275 procent hoger zijn dan gebruikelijk, aangezien het niet alleen Oud en Nieuw betreft maar ook geweld tegen politiemedewerkers.

Onderzoek

Een groot aantal zaken kon niet gelijk worden afgedaan. In 22 zaken is nog kortlopend onderzoek nodig en deze zullen de komende dagen worden afgedaan bij ZSM. Slachtofferhulp Nederland benadert de slachtoffers van deze feiten; als zij dit willen kunnen ze zich als benadeelde partij in deze strafzaken voegen en zo proberen hun schade te verhalen. Daarnaast waren er ernstiger incidenten zoals het steekincident in Leusden waarbij een 36-jarige man gewond raakte en poging doodslag op een 26-jarige man uit Utrecht op de A2 in de gemeente Stichtse Vecht. Voor deze zaken is meer en langer lopend  onderzoek nodig, onder andere door de Recherche. Wanneer deze onderzoeken zijn afgerond, zal de politie proces-verbaal opmaken en insturen waarna de officier van justitie zal beslissen wat er met deze verdachten moet gebeuren.

Datum: woensdag 1 januari 2014, 17:36
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Leusden, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry