Google's superheldrobot verslaat NASA-rivaal

23/12
2013
De robot van Google's Team SCHAFT bewijst een betrouwbaarder superheldrobot te zijn dan NASA's Valkyrie.

Berichtten we een paar weken geleden nog over NASA's Valkyrie, de robot die mensenlevens moet gaan redden, zul je net zien dat hij geen enkel punt scoort op DARPA's Robotic Challenge. In plaats daarvan won Team SCHAFT met twee vingers in hun neus. De Japanse robotbouwers, die dit jaar werden opgekocht door Google, scoorden in totaal 27 van de maximaal 32 punten op acht onderdelen. Met andere woorden: Google's robots werken nu al eng goed.

Google kocht pas geleden Boston Dynamics, het bedrijf dat robots maakt met een goed gevoel voor evenwicht, snelheid en wendbaarheid. Boston Dynamics maakte de menselijke robot Atlas, die door een ander team met eigen software werd gebruikt in de Challenge. Dit team, IHMC Robotics, werd tweede in de wedstrijd met 20 punten. Team Tartan Rescue werd derde met 18 punten.

De robot van Team SCHAFT ziet er dan wat minder mensvriendelijk uit dan de Valkyrie, maar hij functioneert wel beter. Het blauwe gevaarte is anderhalve meter groot, is met gestrekte armen 1,3 meter breed en weegt 95 kilogram. De robot functioneerde als beste in onder andere de onderdelen 'lopen op ongelijk terrein', 'trap beklimmen' en 'puin ruimen'. Team SCHAFT maakte dus de robot die op dit moment het best in staat is mensen te redden in een noodsituatie.

DARPA, het technologisch instituut van het Amerikaanse leger, blies na de kernramp van Fukushima leven in deze Robotics Challenges. Omdat er in dat gebied geen mensen konden komen en robots niet goed bestuurd konden worden, ging het mis in Japan. DARPA wil met deze wedstrijd de ontwikkeling van robots stimuleren. De acht teams die het beste scoorden winnen elk een miljoen dollar. Daarmee kunnen ze hun robots verder ontwikkelen voor de finale volgend jaar. De winnaar daarvan wint twee miljoen dollar.

In onderstaand filmpje zie je de robot van Team SCHAFT (tergend langzaam) ruim ruimen.

Datum: maandag 23 december 2013, 14:47
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap
Tags: Boston, Japan, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry