Groenlandse ijskap bevat zee van vloeibaar water

23/12
2013
Poolwetenschappers van onder andere de Universiteit Utrecht boorden in het ijs van zuidoost-Groenland toen er opeens vloeibaar water bovenkwam. En dat bij een temperatuur van 15 graden Celsius onder nul. Bij nader onderzoek bleken ze de te hebben geboord in een ondergrondse vloeibare waterlaag, een aquifer genoemd, met een oppervlakte van bijna tweemaal Nederland en een inhoud van circa 140 miljard ton water.

Volgens de onderzoekers kon het bijzondere waterreservoir in de ijskap ontstaan door een samenloop van twee omstandigheden: wintersneeuw en zomersmelting. In de winter valt de sneeuw met bakken tegelijk uit de hemel en vormt zo een isolerende laag tussen het water en de lucht, waardoor het waterreservoir niet bevriest. In de zomer smelt de sneeuw aan de onderkant om zo de aquifer bij te vullen.

De Groenlandse ijskap draagt flink bij aan de huidige zeespiegelstijging en het smelten ervan gaat de laatste jaren in recordtempo. Als al het water in de ijskap smelt, dan zal het zeeniveau met bijna 7 meter stijgen, met catastrofale gevolgen voor de wereld. De onderzoekers hebben nog geen idee of het ontdekte waterreservoir een positief of juist negatief effect heeft op de zeespiegelstijging.

Het onderzoek is beschreven in Nature Geoscience.

Foto: Christine Zenino

Datum: maandag 23 december 2013, 11:46
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Groenland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry