Versnelde afdoening en supersnelrecht Oud en Nieuw

20/12
2013
Strafbare feiten die rond de jaarwisseling worden gepleegd zullen ook dit jaar versneld worden behandeld. Op 1 januari worden deze feiten voor het hele arrondissementsparket Midden-Nederland voor zover mogelijk beoordeeld en afgedaan. Daarnaast is er op 3 januari 's middags een supersnelrechtzitting bij de Rechtbank Midden-Nederland.   

Op 1 januari stromen alle zaken gepleegd vanaf 31 december in bij de ZSM-locatie op het politiebureau aan de Kroonstraat. Hier werken politie, OM, Slachtofferhulp Nederland, Reclassering en Raad voor de Kinderbescherming samen om de feiten uit de hele regio Midden-Nederland (Gooi- en Vechtstreek, Flevoland en Utrecht) af te handelen.

Twee ZSM-teams

Er werken die dag twee teams omdat het aantal zaken dat instroomt naar verwachting hoger is dan op een gewone dag. Aan het begin van de dag wordt een selectie gemaakt tussen ‘gewone' strafbare feiten en de feiten die te maken hebben met de jaarwisseling zoals openlijk geweld, brandstichting, vernieling, mishandeling, vuurwerk en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Deze feiten kunnen worden afgedaan met een taakstraf, een transactie of een strafbeschikking. Bij elke zaak wordt ook steeds gekeken naar de mogelijkheid om de schade aan het slachtoffer te vergoeden, zowel materieel als immaterieel. Daarnaast kan een aantal zaken, gerelateerd aan de jaarwisseling, aan de rechter worden voorgelegd op de supersnelrechtzitting van 3 januari waarbij ook een gevangenisstraf kan worden geëist en opgelegd. Complexere zaken, waarvoor meer onderzoek nodig is, zullen later in het jaar worden behandeld.   

Verhoogde strafmaat

Als voorgaande jaren zal er een verhoogde strafmaat gelden van 75 procent en 200 procent voor geweld tegen werknemers met een publieke taak zoals agenten en ambulancemedewerkers. Ook dit jaar kan de officier van justitie de rechter vragen een huisarrest voor de volgende jaarwisseling op te leggen. Mensen die vorig jaar zijn veroordeeld tot huisarrest gedurende de jaarwisseling, ontvangen persoonlijk bericht en moeten bij de politie aangeven waar zij die nacht verblijven. Als zij niet op de aangegeven plaats zijn, zal er proces-verbaal tegen hen worden opgemaakt.  

Datum: vrijdag 20 december 2013, 16:37
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Flevoland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry